Foto: Publicitātes foto

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils naktī uz svētdienu turpināja samazināties, savukārt pašvaldības atbildīgās amatpersonas situāciju plūdu skartajā pilsētā raksturoja kā "bīstamu, bet stabilu". Arī dienas laikā Daugavas ūdens līmenis turpina samazināties, taču pašvaldība joprojām aicina iedzīvotājus evakuēties no plūdu skartajām zonām.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati liecina, ka līdz svētdienas vakaram ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija nokrities līdz 8,4 metriem, kas joprojām ir raksturojams kā ļoti augsts.

Ap pulksten 19 LVĢMC ziņoja, ka ledus sablīvējums uzsācis kustību no Zeļķiem uz Pļaviņām, tāpēc gaidāmas krasas ūdens svārstības arī šajā posma.

Zeļķos reģistrēts 5,88 metru augsts ūdens līmenis, savukārt Pļaviņās tas sasniedzis 10 metrus.

Savukārt pašvaldība norāda, ka svētdienas vakarā atbildīgie dienesti turpina darbu pie aizsargdambja stiprināšanas un notiek ūdens atsūknēšana. Arī pilsētas lietus ūdens novadīšanas sistēmas darbojas ierastajā režīmā.

Neskatoties uz Daugavas ūdens līmeņa kritumu, Jēkabpils pašvaldības pārstāvji arī svētdien aicina plūdu skarto teritoriju iedzīvotājus evakuēties no savām mājvietām, jo nav zināms, cik ilgi aizsargdambis izturēs Daugavas spiedienu.

Iedzīvotājiem ir pieejami evakuācijas autobusi, tos var pieteikt zvanot pa tālruni 29206072. Cilvēki tiek evakuēti uz Jēkabpils 2. vidusskolu un Jēkabpils 3. vidusskolu.

Pilsētas mērs Raivis Ragainis (LZP) norādīja, ka svētdien Daugavā ūdens līmenis ir pazeminājies, bet galvenā bīstamība joprojām ir dambis, kurš pagaidām iztur ūdens un ledus slodzi un tā stiprināšanā iesaistīti plaši resursi.

Nākamais solis Jēkabpils novada Civilās aizsardzības komisijas dienaskārtībā ir plānot, kā no Daugavas augšteces nākošā ūdens atbrīvot pilsētas zemākās vietas.

Ragainis no rīta uzrunā iedzīvotājiem norādīja, ka aizsargdambis ir izturējis vēl vienu nakti, taču vižņu masa Daugavā nav izkustējusies.

"Situācija ir stabila un lielu apdraudējumu no ūdens masas es neredzu. Lielākais apdraudējums ir dambis, ko turpinām stiprināt," pauda mērs.

Savukārt pašvaldība paziņojumā norāda, ka ir notikusi būvnieku sanāksme par to, kā tālāk rīkoties saistībā ar dambja saglabāšanu, jo dambis visu laiku mirkst, tādējādi paliekot vājāks. Tāpēc iedzīvotāji no apdraudētajām teritorijām joprojām aicināti evakuēties.

Ragainis norādīja, ka nepārtraukti saņem citu pašvaldību piedāvājumus palīdzēt, un šonakt pilsētā piesaistīti Jelgavas un Daugavpils pašvaldības policijas spēki, lai varētu dot iespēju izgulēties glābšanas darbos iesaistītajiem.

Mērs arī pauda, ka Krustpils iedzīvotājiem apdraudējums ir krietni zemāks, jo dambis tajā pilsētas daļā tur spiedienu.

Naktī uz svētdienu, ziņojot par aktuālo situāciju pašvaldībā, Civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva norādīja, ka situācija Daugavā pie Jēkabpils ir bīstama, bet pagaidām stabila.

Pašvaldība piesaistījusi hidroinženieri, kas kopā ar pašvaldības vadību un citiem atbildīgajiem speciālistiem nepārtraukti novēro situāciju, kā arī konsultē par plūdu radīto apdraudējumu novēršanas veidiem.

Lai netiktu apdraudēta iedzīvotāju drošība, kopumā elektroapgāde patlaban uz laiku ir atslēgta 252 klientiem Jēkabpils pilsētā un Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā, vēsta aģentūra LETA. Naktī uz svētdienu jauni atslēgumi nav veikti. Vienlaikus elektrības piegāde ir atjaunota 60 klientiem.

Valsts prezidents Egils Levits atgādina, ka svētdien ir sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kurā ministri uzklausīs aktuālos ziņojumus par situāciju novadā. Levits sola sekot līdzi lemtā īstenošanai un situācijas attīstībai Jēkabpilī.


Jau ziņots, ka augstā ūdens līmeņa dēļ Jēkabpilī pastāv bažas par aizsargdambja izturību, tāpēc jēkabpiliešiem ieteikts evakuēties no savām mājvietām, jo ledus un ūdens masā veikt glābšanas darbus ir teju neiespējami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!