Spēcīgo lietavu dēļ jūlija sākumā appludināta Mālupes sala Pededzē, un vietējā pašvaldība sākusi apzināt postījumus. Alūksnes rajona Mālupes pagasta padomes priekšsēdētājs Gundars Baltiņš pauda, ka, zaudējumus izsakot naudā, "tie nebūs ne desmit, ne simts lati".
Ūdens līmenis Pededzē sācis celties līdz ar ilgstošajām lietavām, bet, iestājoties karstam un sausam laikam, strauji kritās.

"Kaut kas tāds Mālupē vasarā nebija piedzīvots kopš pagājušā gadsimta 70. 80.gadiem. Lielo lietus gāžu dēļ Pededzes upe applūdināja estrādi, kas atrodas uz Mālupes salas. Pie upes bijām uzbūvējuši aizsprostu, lai varētu izveidot labu piebraucamo ceļu. Tagad ūdens uzbērumu vietām ir izskalojis, lai arī tas bija celts no akmeņiem un zemes. Uz salu izskalots ceļš, ūdens ir nonesis arī tilta virsējos dēļus," sacīja Baltiņš.

Viņš pauda, ka nu jau visa postaža redzama, bet vēl nedēļas sākumā uz salas nevarēja tikt, jo ūdens līmenis uz ceļa vietām bija 1,20 metri, un uz salas varēja nokļūt tikai ar laivu.

Uz salas atrodas tikai atpūtas vieta ar estrādi. 26.jūlijā Mālupē būs kapu svētki, kad tradicionāli notiek balle brīvdabas estrādē, un līdz tam laikam pašvaldībai jāsakārto pieeja salai un atpūtas vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!