Pagaidām vēl tiek meklēts cēlonis svētdien notikušajai ūdens noplūdei, kurā cieta nesen rekonstruētās Rīgas pils Baltās zāles griestu, pirmdien portālam "Delfi" sacīja uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Griestu applūšanu izraisīja salūzis ūdens filtrs ventilācijas kameras sistēmā, taču konkrēti notikušā cēloņi vēl nav noskaidroti.

Saistība ar iepriekšējiem darbu veicējiem pašlaik būtu vērtējama kā spekulācija, tāpēc VNĪ to nekomentēs, sacīja Tols.

Ekspertīzes rezultāti būs zināmi aptuveni nedēļas laikā. Lai atrastu notikušā cēloņus, paredzēts piesaistīt neatkarīgu būvekspertu.

"Ūdens noplūdes vaininieks ir filtra korpuss, kurš ir sašķēlies un caur kuru tecēja laukā ūdens. Vai nu tas filtra korpuss ir plīsis sala dēļ, aizsērēšanas dēļ, spiediena dēļ, nekvalitatīva materiāla dēļ, tās ir spekulācijas, kuras es negribētu pat apspriest. Tie ir pieņēmumi, hipotēzes, kas ir jāpārbauda ekspertiem. Piesaistīsim neatkarīgu būvekspertu, kas neinteresēti varēs pateikt, kāpēc šis korpuss varēja saplīst," sarunā ar "Delfi" sacīja Tols.

Par notikušo iesniegta arī prasība apdrošinātājiem. Rīgas pils tiešo zaudējumu apdrošinātājs ir "Ergo", bet civiltiesisko apdrošināšanu, kas paredz zaudējumu atmaksu trešajām personām, nodrošina "Gjensidige".

Foto: DELFI

Jau vēstīts, ka Rīgas pils bēniņos notikušajā ūdens noplūdē cietusi viena trešdaļa Baltās zāles griestu, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" pastāstīja uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons.

Svētdienas pēcpusdienā pavisam nesen rekonstruētās Rīgas pils bēniņos notika ūdens noplūde, kas skārusi daļu Baltās zāles griestu.

VNĪ pārstāvis iepriekš skaidroja, ka bēniņos atrodas rekuperācijas sistēma un viena no caurulēm, kas padod ūdeni, bija plīsusi. Uzreiz speciālisti atslēguši ūdeni un sākuši savākt noplūdušo ūdeni.

Pēc avārijas Rīgas pilī nekavējoties esot ieradušies VAS "Valsts nekustamie īpašumi", apsaimniekošanas uzņēmumu un Valsts prezidenta kancelejas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!