Foto: PantherMedia/Scanpix

Pabeidzot dienesta pārbaudi saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) izveidotā komisija nekādas nelikumības nav atklājusi.

Kā informēja PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska, dienesta pārbaude tika pabeigta piektdien, 12.oktobrī. Pamatojoties uz KNAB sniegtajām ziņām, PMLP veica pārbaudi četru personu lietās. Komisija konstatēja, ka pieņemtie lēmumi attiecībā uz uzturēšanās atļauju izsniegšanu ir bijuši tiesiski.

Komisija skatīja arī citu personu lietas saistībā ar minēto darbinieku amata pienākumu pildīšanu un lēma par papildu pārbaudes ierosināšanu, lai pārliecinātos, vai darbinieki ir ievērojuši PMLP Ētikas kodeksa un Fizisku personu datu aizsardzības likuma normas, pastāstīja Lapinska.

Kā ziņots, 10.septembrī KNAB sāka kriminālprocesu par PMLP amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu. Ņemot vērā minēto, dienu vēlāk savu dienesta pārbaudi sāka arī PMLP.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka divas PMLP amatpersonas no vairāku privātu komercsabiedrību darbiniekiem, iespējams, ir pieņēmušas kukuļus, lai nodrošinātu termiņuzturēšanās atļauju un personas apliecību izsniegšanu dažādu valstu pilsoņiem, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Izmeklēšanas gaitā ir noskaidroti vairāki gadījumi šā gada vasarā, kad PMLP amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, par pretlikumīgu atlīdzību ir nodrošinājušas paātrinātu jautājuma izskatīšanu un labvēlīga lēmuma pieņemšanu saistībā ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu ārvalstu pilsoņiem.

Kā norādīja Vitenburgs, kriminālprocesā iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu divas PMLP amatpersonas par aizdomās turētām kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un divus kādas komercsabiedrības pārstāvjus - kukuļdošanā, kas izdarīta atkārtoti.

Aizdomās turētajām personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp PMLP amatpersonām - arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

Viens no aizdomās turētajiem PMLP darbiniekiem ir klientu apkalpošanas speciālists, bet otrs - ar darba līgumu nodarbināts darbinieks, kurš sagatavo lēmumus par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, septembra sākumā preses konferencē pastāstīja PMLP pārstāve Lapinska. Abas aizdomās turētās personas pārvaldē strādā jau ļoti ilgi - aptuveni astoņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!