Foto: F64
Šā gada 1.janvārī Latvijā bija 326 000 nepilsoņu, tajā skaitā 13 550 nepilngadīgie, un katru gadu apmēram 500 Latvijā dzimušus bērnus reģistrē kā nepilsoņus, trešdien Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputātus informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

PMLP pārstāvis pastāstīja, ka nepilsoņu bērni, kuri dzimuši Latvijā pēc 1991.gada 21.augusta un dzīvo mūsu valstī, var saņemt Latvijas pilsonību, ja vecāki to lūdz piešķirt. Jaunpiedzimušais vispirms ir jāpiereģistrē, pēc tam vecākiem ir jāiesniedz rakstisks iesniegums PMLP ar lūgumu piešķirt viņu bērnam Latvijas pilsonību. Pēc Citskovska stāstītā, pērn nepilsoņiem piedzima 478 bērni, bet tikai 14 no viņiem vecāki ir lūguši piešķirt Latvijas pilsonību.

Lai Latvijā dzimušie nepilsoņu bērni varētu saņemt mūsu valsts pilsonību, līdz 15 gadu vecumam to piešķirt ir jālūdz viņu vecākiem, 15-18 gadus vecie var iesniegt lūgumu pēc Latvijas pilsonības paši, bet viņiem ir jāapliecina sava valsts valodas prasme.

Citskovskis pastāstīja deputātiem, ka, iespējams, jau no 1.aprīļa stāsies spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi, kas paredzēs, ka nepilsoņi varēs iesniegt lūgumu piešķirt Latvijas pilsonību viņu jaundzimušajam bērnam vienlaikus ar reģistrāciju - pēc vienas pieturas aģentūras principa.

Lielākā daļa Pilsonības likuma izpildes komisijas deputātu atzinīgi izteicās par topošajiem Ministru kabineta noteikumiem, jo, kā teica deputāts Oskars Zīds (ZZS), "katrs jaundzimušais bērns ir dāvana Latvijai".

Atšķirīgu viedokli pauda deputāte Dzintra Hirša (V), kura uzskata, ka "pilsonība nav Dieva dāvana", tāpēc nepilsoņu vecākiem vismaz vajadzētu mērot ceļu ar savu iesniegumu līdz PMLP.

"Saskaņas centra" deputāti šodien vienprātīgi atbalstīja Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinātos grozījumus Pilsonības likumā, kas paredz atvieglot dubultpilsonības piešķiršanu. Saskaņā ar prezidenta rosinātajiem Pilsonības likuma grozījumiem Latvijas pilsonība pienāksies visiem Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem, bet vecākiem, kuri to nevēlēsies, būs jāraksta iesniegums PMLP. Pārējo frakciju deputāti atzina, ka par Zatlera ierosinājumiem vēl ir nopietni jādiskutē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!