Valsts Policijas apkopotā informācija liecina, ka tieši rudenī palielinās satiksmes negadījumu skaits, kuros cieš vai iet bojā velosipēdisti un gājēji. Pēdējo divu nedēļu laikā gandrīz katru dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā vismaz viens gājējs vai velosipēdists, bieži vien autovadītāji viņus nepamana tumsā, tāpēc VP aicina rūpēties par savu drošību un lietot gaismas atstarojošus elementus.
Pēdējās divās dienās ceļu satiksmes negadījumos ir notikuši deviņi uzbraukumi gājējiem, kuros ievainoti 15 cilvēki, negadījumos cietuši arī divi velosipēda vadītāji, savukārt dievi gājēji no gūtajām traumām ir gājuši bojā (tostarp arī kāda 1991.gadā dzimusi meitene), informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojs.

2005.gadā Latvijā laika periodā no janvāra līdz 10.oktobrim reģistrēti 1373 uzbraukumi gājējiem, tajos ievainoti 1076 cilvēku, bet 125 gājēji no gūtajām traumām miruši. Rīgā reģistrēti 54 uzbraukumi gājējiem, ievainoti 50 cilvēku, bet divi gājēji no gūtajām traumām miruši. Savukārt 2006.gadā laika periodā no 01.janvāra līdz 10.oktobrim Latvijā reģistrēti 1155 uzbraukumi gājējiem, ievainoti 910 cilvēku, bet 86 gājēju dzīvības glābt neizdevās. Rīgā reģistrēts 51 uzbraukums gājējiem, ievainoti 42 cilvēki, bet viens gājējs no gūtajām traumām miris.

Policijas apkopotā informācija liecina, ka 400 gadījumos vainīgi bijuši gājēji, bet transporta vadītāji vainojami 706 gadījumos.

Statistikas dati liecina, ka vairāk nekā puse no negadījumiem, kuros cieš velosipēdisti un gājēji, notiek diennakts tumšajā laikā. Viens no šādu negadījumu galvenajiem iemesliem ir gaismu atstarojošu elementu trūkums gājēju un velosipēdistu apģērbā. Sevišķi lauku apvidos, kur atstarotāju lietošana diennakts tumšajā laikā ir visvajadzīgākā, cilvēki tos lieto pārāk maz.

Arī pilsētās, tostarp Rīgā, ir ļoti daudz neapgaismotu vietu, kur atstarotāju lietošana gājējiem bieži vien var būt izšķiroša nozīme, lai nekļūtu par ceļu satiksmes negadījuma upuri. Atstarotāju iegāde ir iespējama vairākās vietās – pasta nodaļās, veikalos, dažādos kioskos. kā arī citās tirdzniecības vietās.

Lai mazinātu ceļu satiksmes negadījumos cietušo gājēju un velosipēdistu skaitu Valsts policija (VP) aicina gan gājējus, gan velosipēdistus rūpēties par savu drošību un izmantot gaismu atstarojošus elementus. Pateicoties atstarotājiem vai gaismu atstarojošiem elementiem, kas iestrādāti apģērbā, tumšajā diennakts laikā gājējs kļūst laikus pamanāms autovadītājam, tādējādi tiek novērsta situācija, kad tumsā nepamanīts gājējs kļūst par negadījuma upuri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!