Foto: LETA

Valsts policijas preventīvajās pārbaudēs centralizēto eksāmenu laikā skolēni netiks traucēti, reaģējot uz neizpratni saistībā ar šiem pasākumiem, ko eksāmenu norises laikā rīko Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, portālam "Delfi" skaidroja Valsts policijā.

Likumsargi norāda, ka preventīvie pasākumi notiek, lai novērstu centralizēto eksāmenu uzdevumu prettiesisku izpaušanu pirms eksāmenu sākuma. Valsts policija skaidro, ka preventīvo pasākumu laikā policija nepārbauda skolēnus.

"Vēršam uzmanību, ka šo pārbaužu mērķis nekad nav bijis skolēnu pārbaude – skolēni netraucēti varēs kārtot eksāmenus un policijai eksāmenu dienās nebūs saskarsmes ar skolēniem. Jāuzsver, ka šīs pārbaudes attiecas tikai uz skolas personālu un policija nedosies uz eksāmena telpām, kur notiek eksāmens," norāda policijā.

Likumsargi atgādina, ka pārbaužu mērķis ir nodrošināt to, lai pirms eksāmena sākuma netiktu atvērtas aploksnes ar uzdevumiem un atbildīgie darbinieki neizpaustu uzdevumus pirms eksāmenu sākuma. Šādas pārbaudes tika rīkotas arī iepriekšējos gados.

Valsts policija apzinās, cik jauniešiem ir būtiski sekmīgi nokārtot centralizētos eksāmenus, tāpēc skolēnu darbs nekādā ziņā traucēts netiks, pauž policijā.

Policijā portālam "Delfi" norādīja, ka pirmajās centralizēto eksāmenu dienās pārkāpumi, kas saistīti ar eksāmenu uzdevumu "nopludināšanu", nav konstatēti.

Jau ziņots, ka šogad, tāpat kā citus gadus, sākoties eksāmenu laikam, Valsts policija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem centralizēto eksāmenu norises laikā skolās veiks preventīvus pasākumus, lai novērstu centralizēto eksāmenu uzdevumu prettiesisku izpaušanu.

Šogad centralizētajos eksāmenos ir arī iestrādāts papildus drošības elements, kas eksāmenu uzdevumu publicēšanas gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!