Foto: Publicitātes attēli

No 21.jūnija līdz 25.jūnijam Valsts policija (VP) strādās īpaši aktīvi un visas piecas dienas rīkos reidus, lai tvarstītu dzērājšoferus un braukšanas ātruma pārkāpējus.

VP Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre ceturtdien pirmsjāņu kampaņas "No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze" atklāšanā pastāstīja, ka policija jau sākusi aktīvi gatavoties gaidāmajiem svētkiem un pirmie reidi iecerēti jau 21.jūnijā, bet visaktīvāk policija plāno darbu 22.jūnijā, kad potenciālie vasaras saulgriežu svinētāji dosies ārpus pilsētām, kā arī 25.jūnijā, kas varētu būt daļas svinētāju atgriešanās pilsētās laiks.

Reidos galvenokārt policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību šoferiem, kas sēdušies pie stūres reibumā, kā arī ātruma pārkāpējiem. Mistre solīja, ka uz visiem Latvijas ceļiem strādās ne tikai fotoradari, bet arī policijas patruļas, kas būšot sastopamas arī uz mazajiem lauku ceļiem.

Tikmēr Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) kopā ar sadarbības partneriem šodien atklāja pirmsjāņu kampaņu "No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze", kas "skarbi, reāli un patiesi" brīdinās iedzīvotājus, kādas sekas var būt, sēžoties pie stūres reibumā.

CSDD direktors Andris Lukstiņš gan uzsvēra, ka šī kampaņa nav paredzēta tikai Jāņu svētkiem, bet rosinās cilvēkus par šo jautājumu domāt arī citās dienās - gan darba, gan brīvdienās. Lukstiņš norādīja, ka šogad situācija ar dzērājšoferiem un to izraisītām avārijām ir ļoti bēdīga. Viņaprāt, sodiem jābūt vēl bargākiem un esot arī jādomā par izmaiņām normatīvajos aktos, lai paredzētu iespēju konfiscēt dzērājšoferu automašīnas, ar kurām izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Viņš atzīmēja, ka visbiežāk pie stūres dzērumā sēžas un vēlāk avarē tieši vīrieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Visbiežāk šādos gadījumos tiek braukts ar aptuveni 20 gadus vecām automašīnām, kas ir potenciālie "vraki un zārki".

Arī Mistre apliecināja, ka "normatīvā bāze pilnā apmērā nedarbojas, esam nulles punktā". Viņa sacīja, ka policija sēdīsies pie kopīga galda ar CSDD un domās, kā situāciju uzlabot.

Kampaņas "No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze" laikā ir izveidots šausminošs video, kā arī audio ieraksts par kādu reālu gadījumu, kad iereibuša puiša izraisītā avārijā gāja bojā skaista meitene. Lai vēl vairāk vizualizētu, kas paliek pāri no spēkrata pēc šādas avārijas, kampaņas veidotāji trīs dažādās vietās - pie tirdzniecības centra "Mols", skvērā starp Brīvības bulvāri un Tērbatas ielu un pie tirdzniecības parka "Alfa" - izvietos automašīnu vrakus.

Šī gada piecos mēnešos ir divkāršojies dzērājšoferu izraisīto avāriju skaits - notikušas jau 456 šādas avārijas. Pērn no janvāra līdz maija beigām Latvijā reģistrēti 203 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bija iesaistīts vismaz viens transportlīdzekļa vadītājs alkohola reibumā.

Turklāt 2012.gadā dzērājšoferu izraisītajās avārijās bojā gājuši desmit cilvēki, pērn - septiņi.

Satiksmes drošības kampaņa tiek līdzfinansēta no obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas līdzekļiem. Kampaņu atbalsta AAS "Ergo Latvija", SIA "Latvija Statoil" un AS "Aldaris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!