Foto: LETA

Valsts policija (VP) epidemioloģisko ierobežojumu pārkāpumus mājsēdes laikā vērtēs individuāli un ar sapratni, ceturtdien Valsts kancelejas rīkotajā attālinātajā preses konferencē sacīja VP priekšnieks Armands Ruks.

"Svarīgākais ir pašu sapratne – nevajag gaidīt, kad policija nāks un kādu sodīs. Policija to negrib darīt. Policija vēlas, lai cilvēki ievēro ierobežojumus," atbildot uz žurnālistu jautājumiem par konkrētiem iespējamiem valdības noteikto epidemioloģisko noteikumu pārkāpumiem sacīja Ruks.

Viņš sacīja, ka situācijās, kurās viens cilvēks komandantstundas laikā staigās ar suni, tiks skatītas individuāli. Tāpat situācijās, kurās, piemēram, santehniķis nakts stundā dodas veikt steidzamu remontu citā mājsaimniecībā, līdz ir jāņem pašapliecinājums, atgādināja Ruks.

"Šādas situācijas ir loģiskas, saprotamas, un tās sapratīs arī policisti," sacīja VP priekšnieks. Tomēr Ruks atgādināja, ka ir jāatliek, ko var atlikt, ar to domājot, ka celtniecības brigādei mājās nebūtu jāstrādā, jo mērķis ir samazināt cilvēku pulcēšanos.

Viņš arī teica, ka policija ir guvusi pieredzi iepriekšējā mājsēdē. VP paredz un prognozē to, kādi ierobežojumi varētu tikt neievēroti, kā piemēru minot, jauniešu organizētas ballītes privātmājās un viesu namos.

"Policija darīs savu uzdevumu – ar to ir jārēķinās. Arī sodi būs jāpiemēro. Es ceru, ka cilvēki var izturēt mēnesi – līdz valsts svētkiem," sprieda policijas priekšnieks.

Epidemioloģiskās drošības likums nosaka, ka par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu, ja tas var radīt risku cilvēku veselībai, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divām līdz četrsimt naudas soda vienībām, tas ir, no 10 līdz 2000 eiro.

Savukārt juridiskajai personai — no 28 līdz 1000 naudas soda vienībām, tas ir, no 140 līdz 5000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!