Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) ir kategoriski pret ieceri noteikt maksimālo pieļaujamo marihuānas aktīvās vielas THC līmeni organismā transportlīdzekļa vadīšanai.

VP norādīja, ka policija ir kategoriski pret tādu vadītāju dalību ceļu satiksmē, kuri pie stūres sēdušies narkotisko vielu vai kādu specifisku zāļu ietekmē, ieskaitot tos vadītājus, kas lietojuši kādu no šīm vielām pirms laika un apzinās, ka tās organismā saglabājas ilgāk.

"Šādu vielu klātbūtne organismā var būtiski ietekmēt transportlīdzekļa vadītāja braukšanas spējas, tādējādi pakļaujot riskam un apdraudot gan sevi, gan citus ceļu satiksmes dalībniekus," norāda policija.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai noteiktu maksimālo pieļaujamo marihuānas aktīvās vielas THC līmeni organismā transportlīdzekļa vadīšanai.

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Liāna Daņilova. Viņa vēlas grozīt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, tajā nosakot maksimālo THC līmeni personas organismā, kas pieļaujams drošai transportlīdzekļa vadīšanai.

Daņilova norāda, ka THC var saglabāties cilvēka urīnā līdz pat diviem ar pusi mēnešiem. Atrodoties ārvalstīs, kur marihuānas lietošana nav aizliegta - kafejnīcā vai smēķējošu draugu lokā -, ieelpojot dūmus (pasīvā smēķēšana), persona var pat nenojaust, ka organismā ir uzkrājušās aizliegtās vielas, kas, atgriežoties Latvijā, izrādīsies kā kodeksa pārkāpums. Tā sekas ir 15 diennaktis aizturēšana izolatorā, naudas sods 1200-1500 eiro apmērā un autovadītāja apliecības atņemšana uz četriem gadiem, skaidroja Daņilova.

Sieviete nav apmierināta ar to, ka Latvijas likumdošanā nav noteikts THC maksimālās normas daudzums, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs.

Līdz ar to viņa rosina pārskatīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, tajā nosakot, ka, ja narkotisko vielu reibums nav konstatēts autovadītājam dienā, kad viņš vadījis transportlīdzekli un ir aizvests uz narkoloģijas centru, tad autovadītājs tajā brīdī nav bijis narkotisko vielu ietekmē, tāpēc būtu jāatceļ piemērojamais sods - autovadītāja apliecības atņemšana uz četriem gadiem un 15 diennaktis ieslodzījumā.

Iniciatīvā rosināts administratīvo sodu piemērot tikai par to, ka konstatēts marihuānas lietošanas fakts. Tāpat būtu nepieciešams atgriezt autovadītāja apliecību tiem, kuri ir tās zaudējuši neapdomātā likuma rezultātā.

Iniciatīvas iesniegšanai nepieciešami 10 000 parakstu. Šobrīd parakstījuši mazāk nekā 300 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!