Foto: DELFI
No kriminālprocesa viedokļa Neo joprojām ir mistiska persona, kura identitāti policija turpina noskaidrot un pierādīt, izdevumā "Sestdiena" sacījis Ekonomikas policijas (EP) šefs Gatis Gudermanis.

"Kāds ir pateicis: esmu Neo, taču tas vēl ir jānoskaidro kriminālprocesā. Jāpierāda arī tas, vai viņš ir izdarījis sodāmas darbības," apgalvojumus par Neo notveršanu atspēkojis Gudermanis.

Taujāts, kad taps skaidrs, cik lielā mērā šajā lietā ir iesaistīta žurnāliste Ilze Nagla, kuras dzīvoklī ir veikta kratīšana, par ko policija ir saņēmusi pārmetumus par preses brīvības aizskaršanu, un cik daudz cilvēku vēl varētu būt "Ceturtās atmodas tautas armijā" (4ATA), Gudermanis sacījis: "Par to, cik tīrs ir Neo tēls, sacīšu: ar šīm mūsu skaļajām darbībām - aizturēšanu un kratīšanām - zināmā mērā izmeklēšana ir tikai sākusies. Iegūti jauni pierādījumi, kas jāvērtē, un tas prasīs laiku. Tad arī varēsim lemt par iesaistīto cilvēku darbības kvalifikāciju - tostarp, vai viņš ir līdzdalībnieks vai liecinieks - un arī par to, kurš ir izdarījis vai nav izdarījis noziegumu. Publiskajā telpā ir daudz spekulāciju, un tas neveicina izmeklēšanu. Atbildot par versijām, teikšu, ka pagaidām mēs nevaram izslēgt nevienu no tām, kuras izskanēja. Tām jāiegūst vai nu apstiprinājums, vai noliegums."

"Neo lietai negribētu saukt konkrētus termiņus. Parasti kibernoziegumu izmeklēšana ir mēnešu un arī gadu jautājums. Kibertehniskās ekspertīzes - laikietilpīgas, turklāt mums trūkst resursu. Taču mēs nebūt neesam ieinteresēti, lai Neo aizkavētos Ekonomikas policijā. Ir taču citi darbi. Izmeklētas lietas nosūtām kriminālvajāšanai vai arī izbeidzam tās, ja konstatējam, ka nozieguma nav bijis. Ir arī tādas lietas, kurās kaitējums ir tik niecīgs, ka nav pamata saukt pie atbildības," piebildis EP vadītājs.

Runājot par to, cik bīstams ir Neo un cik lielus zaudējumus tas nodarījis sabiedrībai, salīdzinot ar citiem 4.nodaļas notvertajiem kibernoziedzniekiem, Gudermanis atkal atrunājies - vēl turpinās darbs, lai noskaidrotu un pierādītu katra lomu un vainas pakāpi.

Turklāt kiberapkarotājiem ir arī citas lietas, kuras bīstamības ziņā nebūt neesot mazākas. Līdztekus Neo izsekošanai, piemēram, notverta četru cilvēku grupa, kas zaga kredītkaršu datus ārzemēs un spēlēja internetā azartspēles, liekot likmes ar svešu naudu. Azartiskos hakerus aizturēja tepat kādā no Latvijas bankām, kad viņi mēģināja par saņemto laimesta čeku dabūt 8000 latu.

Ar vārdiem "nevaru pagaidām atklāt" pārvaldes šefs atbildējis uz vairākiem jautājumiem par kiberkaujas norisi starp 4.nodaļu un 4ATA, kā izsekoja Neo, vai izmeklēšana bija nonākusi strupceļā, kad kļuva skaidrs, ka Neo ir rokās un kad pieņemts lēmums to aizturēt un veikt kratīšanas.

Savukārt taujāts par Neo jeb Ilmāra Poikāna profesionālo līmeni, Gudermanis sacījis: "Latvijā ir daudz IT speciālistu, un runāt par to, kāds kuram līmenis, tiešām grūti - arī Poikāns ir pie kāda mācījies. Vērtējot Poikānu, es vēl aizvainošu kādu, kurš uzskata savu līmeni par daudz augstāku, un steigsies to pierādīt, kaut ko uzlaužot. Cits jautājums, kā izmantot savas zināšanas - legāli vai no likuma viedokļa apšaubāmi."

"Gūstam pieredzi, piemēram, analizējot hakera uzvedību un izmantoto programmatūru. Katra izmeklēšana padara mūs gudrākus. Nodaļas cilvēkiem šis darbs ir arī viņu dzīvesveids un vaļasprieks. Viņi ir juristi un IT speciālisti. Par spīti krīzei, turpina papildināt izglītību - jo par daudziem ārzemju kursiem mums nav jāmaksā. Ir laba sadarbība, piemēram, ar amerikāņiem - mūsu speciālisti brauc mācīties pie viņiem," piebildis EP vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!