Foto: DELFI
Izmantojot vakances, kas policijā rodas, aizejot ar zemo atalgojumu neapmierinātiem darbiniekiem, jau jūlijā, iespējams, tiks paaugstinātas algas dienestā palikušajiem kārtības sargiem, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs.

Viņš pastāstīja, ka pēdējā laikā vakanču skaits policijā pieaudzis no 500 līdz 700, un atzina, ka "cilvēki iet projām".

Taču uz tā rēķina iecerēts paaugstināt atalgojumu esošajiem darbiniekiem, un tas varētu notikt jau šā gada otrajā pusgadā, iespējams, jau jūlijā, stāstīja Velšs.

Viņš atzina, ka uz tukšajām štata vietām gūtais ietaupījums nav liels – "tūkstoši latu", taču tas varētu ļaut celt dienestā palikušo policistu atalgojumu par aptuveni 20 – 30 latiem mēnesī. "Gada griezumā tas nav maz," uzskata Velšs.

Savukārt policijā ieplānotā reforma, kas paredz atņemt dienesta pakāpes "atbalsta funkciju veicējiem" – grāmatvežiem, finansistiem, personāla speciālistiem un tamlīdzīgi – ilgtermiņā ļaus ietaupīt trīs līdz četrus miljonus latu, stāstīja Valsts policijas priekšnieks. Tas iespējams, jo pēc dienesta pakāpju atcelšanas sādiem darbiniekiem vairs nepienāksies dažādas piemaksas, kā arī nebūs jāpērk formas tērpi.

Velšs atzina, ka, lai gan pēc Jēkabpils traģiskās "policistu laupīšanas" cita sarpā tika nolemts nopietni pārskatīt amatu savienošanu policijā, šai ziņā nekas būtiski nav mainījies – vēl joprojām aptuveni 20% policistu apvieno savu pamatdarbu ar citu darbu. "Tas ir daudz, taču, ņemot vērā ekonomisko situāciju un atalgojuma apmēru, un to, ka lielākā daļa šo darbinieku godprātīgi pilda savus pamatpienākumus, īpašus riska momentus nesaskatu," sacīja Velšs.

Jau ziņots, ka pēc traģēdijas Jēkabpilī šā gada sākumā, kur, mēģinot aizturēt četrus spēļu zāles aplaupītājus – esošos un bijušos policistus, gāja bojā viens kārtības sargs, bet divi guva ievainojumus, policijā tika izsludinātas plašas reformas, darbinieku pāratestācija un citi pasākumi, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!