Foto: LETA
Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna Maskavā piedalījies Krievijas premjerministra Vladimira Putina atbalstītās Internacionālās frontes kongresā, kur spriests par to, ka zudušās Padomju Savienības vietā jāveido jauna, ziņo TV3 raidījums ,,Nekā personīga".

Putina vadībā radīta Viskrievijas Tautas fronte, bet tās paspārnē izveidota arī Internacionālā fronte, kuras uzdevums – izplatīt Krievijas ietekmi ārpus robežām – bijušās PSRS teritorijā un citās zemēs, kur kādreiz saimniekojusi Krievija. Nesen Maskavā notikušajā organizācijas kongresā galvenais vadmotīvs bija, ka vajadzētu veidot citu - Eirāzijas Savienību, iekļaujot kādreizējās teritorijas.

Pašu galveno jeb kongresa atklāšanas runu bija uzticēts teikt Dmitrijam Jermolajevam, kurš ir Latvijas melnajā sarakstā iekļautais bijušais Krievijas vēstniecības Rīgā diplomāts, kurš savulaik mūsu valstī tika turēts aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Viņš priecājās, ka pasākums iezīmē jaunu pakāpi to spēku konsolidācijā, kas vēlas apvienoties ap Krieviju. Jermolajevs atzina, ka ir ,, saviļņojoši šeit, Maskavas centrā, redzēt politiskās un sabiedriskās elites no valstīm, kas izveidojušās vēsturiskajās Krievijas teritorijās,,.

Starp uzaicinātajiem bija ne tikai Latvijā sen zināmas pesronas, kas cīnās par krievu valodu kā oficiālo valsts valodu un grib pilsonības nulles variantu. Kopā ar citu, kā šeit runāja, ,,brālīgo padomju republiku pārstāvjiem,, pasākumā kā Latvijas policistu pārstāvis tika pieteikts Agris Sūna.

Savā uzrunā no kongresa tribīnes Sūna sacīja, ka piekrīt idejai par to, ka krieviem ir jāatbalsta savi tautieši ārzemēs un ar Maskavas biedriem viņš dalījās satraukumā par to, ka Latvijas krievi esot jau sākuši aizmirst savu valodu.

Faktu, ka Latvijas policisti tiek pārstāvēti pasākumā, kur Krievija propagandē savas ekspansionistiskās tieksmes ir jāvērtē ļoti nopietni, "nekā personība" pauž Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

,,Ja Sūnas kungs būtu lidmodelistu pulciņa pārstāvis, tad es neko neteiktu. Bet arodbiedrībā darbojas Latvijas drošības stuktūru darbinieki. Tas diskreditē arodbiedrību. Šis ir, es uzskatu, ārkārtējs gadījums. Iekšlietu ministram šo lietu vajadzētu izskatīt,, , sacīja Latkovskis. Viņš arī aicināja arodbiedrības biedrus noskaidrot, kā intereses Sūna ir pārstāvējis Krievijā.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) uzskata, ka nevar iejaukties arodbiedrības darbā, ,,bet tas kopējais mans redzējums ir tāds, ka arodbiedrībai, protams, ir jānodarbojas ar sava aroda – policistu interešu aizstāvēšanu,, atzīst Kozlovskis. Viņaprāt, tomēr pārāk uztraukties nevajadzētu, jo Sūnas arodbiedrība policistiem nav vienīgā un, iespējams, tāpat kā Sūna pats, tur lielākā daļa ir bijušie policisti, kas dienestu jau atstājuši.

Raidījums gan noskaidrojis, ka Sūnas arodbiedrība savā nozarē ir vislielākā un tajā darbojas vairāk nekā divi tūkstoši dienestā esošu policistu. Kā secināts, sarunājoties ar biedriem zem četrām acīm, tad lielākajai daļai par Sūnas Maskavas braucienu nekas nav bijis zināms. Bet tie, kuri zināja, bijuši pārliecināti, ka viņš turp braucis vienkārši kā privātpersona. Par to, ka Latvijas policistu arodbiedrība varētu atbalstīt Krievijas proponēto Eirāzijas Savienības ideju nevarot būt ne runas, atzina arodbiedrības valdes loceklis Rolands Valters. Sūnas brauciens organizācijā tikšot apspriests. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā (LBAS) domā, ka par labu praksi Sūnas rīcību nevar uzskatīt.

,,Mēs no savas puses varam teikt vienkārši un gaiši, ka iesaistīties kaut kādās tādās impēriju atjaunošanās mums kā demokrātiskas valsts arodbiedrībām nu galīgi nebūtu nepieciešams!,, ,\ uzskata LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

Sūna raidījumam "Nekā personīga" teica, ka nenožēlo, ka izmantojis Krievijas uzaicinājumu aizbraukt uz Maskavu. Izdevumus daļēji sedzis viņš pats, daļēji – Krievijas puse. Tā esot bijusi ne tikai patīkama ekskursija ar iespēju pirmoreiz apskatīt krievu metropoli. Krievijas apmaksātā viesnīca gan izrādījusies ne visai ērta, toties uz ielām redzētais esot nostiprinājis viņa uzskatu, ka policistiem Maskavā esot labāka dzīve, nekā Rīgā.

,,Nu, ļoti daudz uz ielām policistu. Redz, ka viņi ir glīti ģērbušies, visi, visi solīdi. Prevencija notiek, noziedzība mazāka. Pie mums – izejiet šeit! Nevienu policistu formā neredzēsiet. Dabūsiet pa pieri, skaļi bļausiet un arī neviena nebūs!,, iespaidos dalījās Sūna.

Pie viena viņš gan atzina, ka, klausoties Internacionālās frontes kongresa runas, dažu delegātu teiktais Latvijas policistu pārstāvim esot licis justies ne visai omulīgi. ,,Nu, tiešām! Bija tur dažas runas neadekvātas, pēc kurām es arī šiem rīkotājiem teicu, ka man jau sāk izklausīties, ka tāds šovinisms tur spīd cauri. Bet nomierināja, ka tas nav viņu mērķis un ka tikšot labots," skaidroja Sūna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!