Premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) rīkojums par prēmiju izmaksas "iesaldēšanu" valsts pārvaldes darbiniekiem neattiecas uz policistiem, robežsargiem un glābējiem, jo viņu darba samaksu regulē atsevišķi noteikumi, kuri premjera rīkojumā nav minēti. Tiesa, premjers uzskata, ka prēmiju izmaksa iespējama tikai ar stingru pamatojumu, un par katru gadījumu valdība var lemt atsevišķi.
Premjera rīkojums paredz prēmiju "iesaldēšanu" valsts pārvaldes darbiniekiem - ierēdņiem un valsts pārvaldes darbiniekiem, kuru atalgojumu regulē speciālie Ministru kabineta noteikumi. Taču premjera minētie noteikumi neregulē atalgojuma noteikšanu amatpersonām ar speciālām dienesta pakāpēm, t.i, policistiem, robežsargiem un VUGD darbiniekiem, norāda Iekšlietu ministrija.

Godmanis arī uzskata, ka policistu diskriminācija prēmiju izmaksas gadījumā nav atbalstāma. Premjers uzsver, ka prasība taupīt valsts budžeta līdzekļus attiecas uz visām valsts iestādēm, tajā skaitā Finanšu ministriju, Valsts ieņēmumu dienestu un Korupcijas novēršanas u apkarošanas biroju (KNAB). Tomēr premjera iepriekš pieņemtais rīkojums paredz iespēju, ka valdība lemj par prēmiju izmaksu atsevišķos gadījumos.

"Ja pamatojums prēmiju izmaksai ir, tad valdība par to varētu lemt," sacīja  Godmaņa pārstāvis Edgars Vaikulis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nav atbalstāma prēmiju izmaksa, piemēram, uz valsts svētkiem tikai tāpēc, ka ir palikusi nauda šim mērķim. Godmanis jau iepriekš uzsvēris, ka šis būs "bezprecedenta taupības budžets", līdz ar to nav pieļaujama prēmiju izmaksa uz valsts budžeta deficīta rēķina.

Tāpat Vaikulis uzsvēra, ka, neskaitot policistus, prēmijas nav izmaksātas arī daudzās citās iestādēs, kas godprātīgi pildījušas premjera aicinājumu taupīt valsts naudu.Neatkarīgā policistu arodbiedrība (NPA) ir informējusi, ka visas Valsts policijas iestādes saņēma Valsts policijas priekšnieka Alda Lieljukša cirkulāru, kurā teikts: "Saskaņā ar Ministru prezidenta 2008.gada 31.oktobra rezolūciju Nr.111-1/334, lūdzu ar 2008.gada 1.novembri pārtraukt prēmiju izmaksu iestādes amatpersonām un darbiniekiem".

Jau vēstīts, ka FM, VID un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs oktobra beigās - neilgi pirms premjera rīkojuma, kas liedz izmaksāt prēmijas, saviem darbiniekiem tās tomēr izmaksāja, šim mērķim tērējot kopumā vairāk nekā pusmiljonu latu. Tā kā premjera rīkojums tika izdots 1.novembrī, daļu prēmijas nesaņēma arī VID reģionālo nodaļu darbinieki, kuriem pārskaitījums aizkavējās, bet novembrī prēmijas saskaņā ar rīkojumu vairs nevarēja izmaksāt.

FM prēmiju izmaksu pamato ar nepieciešamību pateikties darbiniekiem par lielo darbu pie valsts budžeta sagatavošanas, savukārt VID - par veiksmīgo darbu nodokļu iekasēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!