Lai gan bijušie politieslodzītie ir sašutuši, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) prezidentei sniedzis atzinumu, ka Ģenerālprokuratūras starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Aivars Zaķis var kalpot kancelejas labā, prezidente trešdien paziņoja Latvijas žurnālistiem vizītes laikā Lietuvā.
Vispirms viņa lūgusi SAB atbildi par Zaķa iespējām strādāt kā kancelejas vadītājam, un atzinums bija pozitīvs. Viņa arī lūgusi izziņu no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC), pastāstīja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga. Divi bijušie politieslodzītie Jānis Rožkalns un Jānis Vēveris atklātā vēstulē Valsts prezidentei pauduši sašutumu par jauno Prezidenta kancelejas vadītāju Aivaru Zaķi. Politieslodzītie varot apliecināt, ka laikrakstā "Diena" šodien publicētā informācija par Zaķa darbību astoņdesmitajos gados LPSR prokuratūrā atbilst patiesībai. "Arī mums, bijušajiem politieslodzītajiem, ir bijusi tā nelaime ar viņu tikties pēc atgriešanās no apcietinājuma 1987.gadā," teikts vēstulē. Abi politieslodzītie varot liecināt, ka Zaķis bija izpildīgs prokurors tā laika okupācijas režīmam, kurš, neskatoties uz Gorbačova uzsākto "perestroiku" un atmodas vēsmām Latvijā, asi un agresīvi vērsās pret viņiem kā "padomju valsts" nodevējiem.

Rožkalns un Vēveris esot gatavi tikties ar Valsts prezidenti un sniegt tuvākas liecības par tā laika notikumiem, kā arī lūdz izskaidrot Valsts prezidentes personīgo izvēli - bez konkursa piedāvāt Valsts prezidenta kanceleju vadīt personai ar šādu biogrāfiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!