Foto: LETA
Ja starp "Vienotības" līdera kandidātiem būs maza balsu atšķirība, vajadzēs ātru rīcību, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Pēc viņa vārdiem, ja balsojumā būs līdzīgi rezultāti, nekavējoties jāstrādā, lai partija nesašķeltos.

"Lai nerodas situācija, ka, piemēram, kādi atbalstītāji dodas projām vai dibina savu partiju. Jo niša šādai partijai būtu, to rāda partiju reitingi, kas ir svarīgs motivātors turēties kopā partijā ap idejām. Ja nav atbalsta, tad grūti turēties kopā, un tas "Vienotībai" pašlaik ir zudis. Izvēle ir grūta, un pēc tam būs lielai daļai biedru jāsamierinās ar to, ka viņu kandidāts nav ievēlēts," sacīja eksperts.

Partijas priekšsēdētāja amatam ir divi kandidāti - Edvards Smiltēns un Andris Piebalgs.

Smiltēns paudis, ka būtu gatavs kļūt par partijas kandidātu premjerministra amatam. Rajevskis komentēja, ka Latvijā ir bijuši atšķirīgi premjeri un Smiltēns nekrītot ārā no šī loka. "Beidzot mēs varbūt nedaudz ietu igauņu pēdās, kas, iespējams, ir devis viņiem iespēju nedaudz no mums atrauties – viņiem ir jaunāki premjeri [esošajam Igaunijas premjerministram Tāvi Reivass ir 36 gadi]," pauda eksperts.

"Protams, ja mēs salīdzinām viņu ar tādu politiķi kā Solvita Āboltiņa, norobežojoties no viņas imidža problēmām, bet runājot par tādu politisko spēju un rūdījumu politiskajās spēlēs, viņam būs sarežģīti, bet tā ir lieta, ko iemācās," viņš piebilda.

Ziņots, ka sestdien, 4. jūnijā notiek partijas ārkārtas kongress. To sasaukt ātrāk par iepriekš lemto oktobri, aicināja partijas reģionālās nodaļas.

Pašreizējā partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz priekšsēdētājas amatu atkārtoti nekandidēs, taču kandidēs uz valdes locekļa amatu. Trešdien Rīgā noslēdzās abu kandidātu publiskās debates, kas norisinājās kopumā piecās Latvijas vietās.

Jau ziņots, ka "Vienotība" jaunākajos centra SKDS publicētajos partiju reitingos maijā ieņem ceturto vietu ar 5,4% vēlētāju atbalstu. Pēc "Latvijas Faktu" aptaujas par "Vienotību" balsotu 4,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!