Foto: Publicitātes attēli

Nav vienkārša ceļa, kā Reformu partijai (RP) iegūt lielāku sabiedrības atbalstu, viena no iespējām varētu būt līderu grupas izveide, bet partijas problēmas nav vien tās līderos, norādīja politologs Jānis Ikstens.

Partijas pašreizējie līderi ir pauduši vēlmi no viena cilvēka partijas RP padarīt par komandas pārvaldības partiju, un šajā komandā aicināts arī bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, pašlaik "Ekonomistu apvienības 2010" pārstāvis Mārtiņš Bondars.

Politologs gan atzina, ka atteikšanās no viena cilvēka partijas ir notikusi jau pērnā gada pavasarī līdz ar partijas nosaukuma maiņu, kad Zatlera Reformu partija tika pārdēvēta par Reformu partiju. Pēc politologa vērtējuma, "tas ir bijis tik skaidrs, ka skaidrāku būtu grūti iedomāties".

Ikstens uzskata, ka tagad drīzāk ir jautājums par to, kādus cilvēkus virzīt partijas vadībā, jo partijai patlaban pietrūkst publisko seju.

"Zatlers ir atkāpies pārliecinoši otrajā plānā, redzamākie partijas pārstāvji ir valdības ministri, un problēma ar viņiem ir tāda, ka ne visi ir partijas biedri. Lielākais reformātors [izglītības un zinātnes ministrs Roberts] Ķīlis vienkārši nav partijas biedrs," paskaidroja Ikstens un piebilda, ka arī RP virzītā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta, kuš gan nav partijas biedrs, vēlme palikt valdībā, nevis doties pašvaldību virzienā neko pozitīvu nevēsta.

Politologs arī uzsvēra, ka liela partijas problēma ir ne vien līderos, bet arī partijas organizācijā kopumā. Pirmajā rašanās vilnī partija ir reģistrējusi daudz biedru, bet tagad tas faktiski rada bumeranga efektu, un pašlaik darbojas pretēji partijas vajadzībām, uzskata politologs. Par piemēru viņš minēja ceturtdien vakarā notikušo Rīgas nodaļas kopsapulci, kur no vairāk nekā 700 partijas Rīgas nodaļas biedriem bija ieradies vien 61 cilvēks.

Ikstens sacīja, ka nepieciešama dziļāka analīze, lai noteiktu, kas tieši RP būtu jādara, mainot tās esošo situāciju. Viņš pieļāva arī iespēju, ka problēma ir tajā apstāklī, ka kopējai liberālajai platformai, kuru RP mēģina turēt, nav pietiekama atbalsta sabiedrībā.

"Sabiedrībā, kur valsts ideja nav tik spēcīga, cik indivīda ideja, liberālai partijai ir ļoti grūti pastāvēt," teica politologs.

Ikstens norādīja, ka patlaban RP var tikai meklēt cilvēkus, jo partijai ir vajadzīgs pietiekami spēcīgs organizators, par kuru varētu kļūt parlamenta deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Pec politologa uzskata, arī pieminētais Bondars varētu būt interesanta persona partijā, jo pašlaik sabiedrība par Bondaru zina kā par Valsts prezidenta kancelejas vadītaju, kurš pēdējos gados bijis ārpus aktīvas politikas aprites.

"Būtu ļoti interesanti dzirdēt viņa kaut kādas programmas, mērķus," piebilda Ikstens.

Jau vēstīts, ka, pēc "Latvijas faktu" jaunākajiem reitingiem, novembrī par RP, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, bija gatavi balsot 3,7% vēlētāju.

Tuvākās gan ir pašvaldību vēlēšanas ‒ 2013.gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!