Kamēr E-lietu ministrija plāno lemt par jaunā Latvijas portāla veidošanu, pirms četriem gadiem Satiksmes ministrijas pasūtītais Latvijas portāls www.lvonline.lv jau ir darba kārtībā, un tā izstrādātājs “Datorikas institūts Divi” uzskata, ka tas spēj nodrošināt lielāko daļu no plānotajām jaunā portāla iespējām.
“Divi” sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Odīte informē, ka lielākā daļa no amatpersonu minētajām jaunveidojamā valsts portāla iespējām jau ir realizētas portālā www.lvonline.lv un valstij izdevīgāk būtu ieguldīt līdzekļus šī portāla informācijas atjaunošanā un tulkošanā, nevis jauna portāla pirkšanā. Tehniski portāls “LV Online” ir darba kārtībā un var nodrošināt jaunveidojamā portāla vajadzības.

Portāls “LV Online” izstrādāts vēl 2001.gadā projekta “Baltijas valstu valdību datu pārraides tīkls” ietvaros un tas joprojām ir pieejams adresē www.lvonline.lv.

Tika izveidota programmatūra un portāla datu bāzē ievadītas saites uz tajā laikā internetā pieejamo valsts institūciju mājas lapu informāciju. Tajā pašā gadā portāls nodots Satiksmes ministrijai uzturēšanai. Kopš tā laika nav veikta portāla satura atjaunināšana, un neviena valsts institūcija nav uzņēmusies atbildību par izveidotā Latvijas valsts portāla tālāko likteni.

“Divi” apsveic E-Lietu ministrijas un Latvijas institūta centienus veidot Latvijas tēlu interneta vidē ar vienoto portālu www.latvija.lv, tomēr norāda, ka būtu skaidri jānodala divas mērķauditorijas – Latvijas iedzīvotāji un ārzemnieki, jo katrai no tām ir nepieciešama sava veida informācija par Latviju un Latvijas valsts institūciju pakalpojumiem.

“LV Online” izstrādātāji atzīst, ka esošajā portālā jāatjauno informācija, jāpapildina sadaļas ārzemniekiem, jānodrošina tulkojums vairākās svešvalodās. Taču tas prasītu ievērojami mazākus līdzekļus, nekā jauna portāla izveide. Valsts rīcībā esošais DIVI veidotais portāla risinājums tehniski spēj nodrošināt abu veidu portālu uzturēšanu.

Jau ziņots, ka e-pārvaldes sekretariāts maijā plāno sagatavot valsts portāla iepirkuma nolikuma projektu. Paredzams, ka Latvijas portāls būs pieejams ar vairākiem domēnu nosaukumiem - "latvija.eu", "latvia.eu", "lettland.eu", "lettonie.eu" un "lv.eu". Pagaidām nav izlemts, vai tas tiks veidots no jauna, vai arī tiks izmantota e-pārvaldes sekretariāta rīcībā nodotā "lv.online" portāla bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!