Foto: LETA
Tagadējā apvienības "Vienotība" Saeimas deputāte Silva Bendrāte (tolaik – Ērmane) 90.gadu beigās uz trasta līguma pamata Ventspils mēra Aivara Lemberga vietā, bet uz sava vārda iegādājusies raidstacijas "Kurzemes Radio" daļas, un, iespējams, caur šo līgumu Lembergs vēl joprojām netieši ir viens no raidstacijas īpašniekiem, liecina portāla "pietiek.com" trešdien publiskotie dokumenti un intervija ar deputāti.

1997.gada aprīlī noslēgtais trasta līguma starp Bendrāti un Lembergu paredz, ka Ventspils mērs kā trasta dibinātājs piešķīris pilnvarniecei Bendrātei tiesības "trasta dibinātāja vietā, bet uz sava vārda" iegādāties SIA "Kurzemes Radio" daļas 2250 latu vērtībā "par naudu, ko trasta dibinātājs šim mērķim ir izsniedzis pilnvarniekam". Pilnvarniecei ir pienākums iegādātās daļas pārvaldīt "tikai un vienīgi no trasta dibinātāja interešu viedokļa".

Līgums paredz, ka Bendrātei ir pienākums saskaņot ar Lembergu jautājumus par uzņēmuma budžetu, dividendēm, saimniecisko darbību un citus. Tāpat bez trasta devēja piekrišanas Bendrāte nedrīkst savas daļas pārdot, dāvināt vai citā veidā nodot kādam citam.

Trasta līgums zaudē spēku, ja trasta devējs to atsauc, par to iepriekš informējot pilnvarnieku mutiski vai rakstiski, trasta devējs uzdod pilnvarniekam daļas nodot kādam citam, vai arī pilnvarnieks atsakās no saviem pienākumiem, par to iepriekš paziņojot. Pēdējā gadījumā līgums paredz noformēt daļu nodošanu kādai citai personai.

Bendrāte intervijā "pietiek.com" skaidro, ka 90.gadu beigās, būdama reģionālā žurnāliste, gribējusi veidot reģionālu radiostaciju Latvijas Radio ietvaros, bet, tā kā tam nebija naudas, "gaišais sapnis atkrita". Tad viņa nolēmusi veidot komerciālu radiostaciju un sākusi meklēt investorus. "Latvijas Radio bija prestižs, Ventspils pašvaldībai bija nauda un interese izplatīt savu informāciju, kas ir normāli caur komerciālu radiostaciju. Bija Ventspils ziņas par jaunumiem pilsētā, viņi arī vēlējās, lai būtu vairāk informācija par dažiem uzņēmumu aktualitātēm – par "Ventspils naftu", "Ventbunkeru"," stāsta tagadējā deputāte. Tā viņa saņēmusi "diezgan nopietnas naudas", piemēram, "Ventspils nafta" piešķīrusi 20 000 latu, "Kurzemes piens" – 10 000 latu.

Tomēr "Ventspils saturu man vispār nediktēja tajā laikā, varbūt viņi tagad diktē vai vēlāk diktēja, man nediktēja itin neko", uzsver deputāte. Radio slēdzis līgumus par komercinformācijas izplatīšanu, "viņi atnāca ar līgumiem par raidījumu cikliem, par ziņu raidījumiem, nevis tā vienkārši ar lielo "čumudānu", no kura tūkstoši pazūd".

Savukārt par līgumu ar Lembergu Bendrāte skaidro, ka "viņš mani atbalstīja kā novada korespondenti cerībā, ka tās ziņas par Ventspili aizies Latvijas Radio". Viņa uzsver, ka tolaik Lembergs tikai sācis savu karjeru un "pār Lemberga galvu nekādi mākoņi pat nebija savilkušies". "Viņš tajā laikā bija visu mīlēts un cienīts cilvēks, kurš no gruvešiem cēla augšā savu pilsētu!" intervijā norāda deputāte.

Bendrāte vairākkārt uzsver, ka nekad neesot izjutusi nekādu spiedienu no Ventspils mēra saistībā ar radio saturu vai vēlāk, jau būdama Saeimas deputāte. "Es godprātīgi darīju savu darbu, un neviens nekompostrēja man smadzenes un neko neatgādināja," saka politiķe, un uzsver, ka arī pēc 2002.gadā, kad viņa ienāca "lielajā" politikā, Lembergs nav mēģinājis izmantot šo līgumu, lai izdarītu uz viņu spiedienu. "Nē, absolūti nekas tāds nav bijis. Nē, pilnīgi nekad. Pilnīgi nekas. Viņš pat arī to neizmantoja pašā sākumā, kad es tikko biju aizgājusi politikā, jo es uzreiz pateicu, ka par tām lietām nerunāšu. Mēs nejauši saskrējāmies, kad es tikko biju ievēlēta Saeimā," stāsta Bendrāte.

Viņa atzīst, ka vēl joprojām ir daļu īpašniece "Kurzemes Radio", tomēr nespēj paskaidrot, vai tādejādi caur viņu radio daļas pieder arī Lembergam. "Nu... kā to ņem. Viņš varbūt arī tādā veidā var būt tur iekšā. Bet, nē, viņš nav šo daļu turētājs. Nezinu, kā to lai ņem," intervijā minstinās politiķe. "Pagājis ilgs laiks, es pat nezinu, cik šis līgums ir atbilstošs un ko Lemberga kungs par to domā, un kā viņš to uzskata," atzīst Bendrāte.

Viņa arī uzskata, ka radio ar savu darbu ieguldīto naudu ir pilnībā "atstrādājis". "Mēs centāmies, lai šī nauda nebūtu uzdāvināta, bet tiešām atstrādāta. Mēs visu rēķinājām, raidlaikiem bija konkrēta cena, tas viss tika iegrāmatots, un par visu vajadzēja atskaitīties. Tā kā nekas nav uzdāvināts vai aizdots – viss ir atstrādāts," pauž Bendrāte.

Viņa kategoriski noliedz, ka Ventspils mēra piešķirtā nauda būtu viņu padarījusi par "Lemberga stipendiātu", jo "neko es neesmu nevienam ne izkrāpusi, ne paņēmusi un neatdevusi, neesmu nekādas melnās naudas nekur apgrozījusi, tas patiešām tā nav noticis – viss ir caurspīdīgs". "Cilvēks man ir iedevis ne jau, lai es kaut ko balsotu vai viņu atbalstītu. Kad paskatāmies, kā no kasītēm ir dotas naudiņas skaidrā naudā, lai cilvēki varētu labāk pieslēpt. Bet šis ir oficiāls dokuments, jo te ir viss redzams. Vai tad par tām naudiņām ir oficiāli dokumenti?" jautā Bendrāte.

Viņa arī uzsver, ka, lai gan tieši 90.gadu beigās notika "Ventspils naftas" privatizācija, par kuru pašlaik izmeklēšanu veic Ģenerālprokuratūra un saistībā ar kuru Lembergs ir apsūdzēts par dažādiem amata un ekonomiskiem noziegumiem, tolaik par to nekas neesot bijis zināms un "ko es varēju zināt toreiz no lietām, kur neviens neko nezināja?". "Ziniet, pie tiem galdiem, kur viņi savas privatizācijas plānus kala, mani jau neaicināja," skaidro deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!