Foto: DELFI

Šogad "Positivus" festivālā Valsts policija sabiedriskās kārtības nodrošināšanai festivāla teritorijā un ap to katru dienu iesaistīs kopumā vairāk nekā 100 darbiniekus, trešdien preses konferencē žurnālistiem sacīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs.

Kārtības uzturēšanai policisti veiks patrulēšanu ap festivāla teritoriju, savukārt Ceļu policijas darbinieki rūpēsies par kārtību uz ceļiem, iebraucot Salacgrīvā un ap festivāla norises pilsētu. Kā viena no prioritātēm šogad ir izvirzīta cīņa ar dzērājšoferiem, lai atturētu festivālu apmeklētājus no autovadīšanas reibumā. Ceļu policijas darbinieki uz ceļiem, kas ved uz festivāla norises vietu, dežūrēs, sākot no piektdienas,18.jūlija, līdz pat pirmdienas, 21.jūlija, pēcpusdienai.

Tāpat tiks iesaistīti speciālo uzdevumu darbinieki un Kriminālpolicijas darbinieki, kas nodarbosies ar narkotisko vielu apkarošanu.

Kārtības nodrošināšanai Valsts policija tāpat kā iepriekšējos gados sadarbosies ar Igaunijas kolēģiem. Šogad no Igaunijas sabiedrisko kārtību palīdzēs uzturēt četri Igaunijas policijas darbinieki.

Valsts policija savus resursus koncentrēs speciālā operatīvās vadības centrā, kas atradīsies pie galvenās ieejas festivālā. Kā norādīja Velšs, šis centrs būs primārā vieta, kur vērsties ar dažādiem problēmjautājumiem un informāciju par pārkāpumiem.

Tāpat šogad ir izveidots ceļa zīmju izvietojuma plāns. Tas paredz satiksmes organizāciju pilsētā, izmantojot ceļa zīmes - aizliegumu apstāties, kā arī ātruma ierobežojumu pilsētā 30 kilometri stundā un sadalošās joslas. Kravas automašīnām būs iespēja festivāla teritoriju apbraukt, izmantojot speciāli izveidotu apbraukšanas shēmu. Apbraukšana ir brīvprātīga, taču, kā norādīja Velšs, liela daļa kravas automašīnu vadītāju ņem vērā ceļu policistu ieteikumus un festivāla teritoriju apbrauc.

Šogad policija speciāli festivālam radījusi "atrasto mantu biroju" internetā. Vienlaicīgi Velšs aicināja pasākuma dalībniekus vērtīgās mantas tomēr atstāt mājās.

Kā žurnālistiem sacīja VP pārstāvis Imants Mitrošenko, pārkāpumu skaits festivālā pēdējos gados ir palicis nemainīgs. Pārsvarā tie saistīti ar pārmērīgu alkohola lietošanu, noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām un psihotropām vielām, kā arī zādzības.

Mitrošenko norādīja, ka šogad pastāv iespējamība, ka festivālā tiek lietotas vai realizētas jaunās psihoaktīvās vielas. Tāpēc arī iesaistīti Kriminālpolicjas darbinieki, kā arī speciāli apmācītie policijas suņi.

Policijas darbinieks norādīja, ka līdz ar izmaiņām Krimināllikumā, patlaban par narkotisko un psihotropo, tostarp jauno psihoaktīvo vielu, realizāciju publiska pasākuma laikā ir paredzēts bargs sods - brīvības atņemšana līdz pat 15 gadiem, ja tas radījis smagas sekas.

Vienlaikus policijas novērojumi liecinot, ka cilvēki ir palikuši saprātīgāki un pēdējos gados festivāls "Positivus" ir aizvadīts salīdzinoši mierīgi.

Festivāla organizators Ģirts Majors norādīja uz izveidojušos labo sadarbību starp festivāla organizatoriem un Valsts policiju. Tā kā par kārtības nodrošināšanu festivālā pilnā apmērā ir atbildīgi organizatori, tad arī šogad ir iesaistīta apsardzes firma. Šogad kārtību līdz ar policijas resursiem festivāla teritorijā nodrošinās arī 130 apsardzes firmas darbinieki.

Kā norādīja Majors, pašreizējās aplēses liecina, ka katru dienu festivālu varētu apmeklēt vairāk nekā 20 000 cilvēku. Kā piebilda Majors, ikgadējā pieredze liecina, ka liels daudzums biļešu tiek pārdots tieši festivāla nedēļas nogalē, kas arī apgrūtina plānošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!