Rīgas Zemesgrāmatu nodaļa otrdien pieprasīja Latvijas Televīzijas raidījumam "Tautas kontrole" atsaukt sižetā par kāda īpašuma nostiprināšanu zemesgrāmatā izplatītās nepatiesās un nodaļas darbiniekus aizskarošās ziņas.
Nodaļas priekšniece Ilga Neimane otrdien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja, ka sestdienas raidījuma sižetā apgalvotais, ka Rīgas Zemesgrāmatu nodaļa reģistrējusi darījumu ar nekustamo īpašumu Īvandes ielā 5 uz nelikumīgas pilnvaras pamata un ka nodaļas tiesneši ir korumpēti, neatbilst patiesībai, kā arī pauda sašutumu par sižeta autora Anda Užāna rīcību.

Viņa stāstīja, ka žurnālists ieradies pie viņas un vēlējies iepazīties ar Īvandes ielas nekustamā īpašuma nostiprināšanai iesniegtajiem dokumentiem, kas viņam arī ļauts. Žurnālistam arī izskaidrots, ka visi dokumenti šajā lietā apliecināti likumā noteiktajā kārtībā un zemesgrāmatas tiesnesei, kas īpašumu nostiprinājusi, nav bijis pamata tos apšaubīt.

Savukārt kādai Diānai Jencei, kas bijusi sižeta iniciatore un iepriekš ieradusies pie Neimanes pieņemšanas laikā, paskaidrots, ka gadījumā, ja viņai ir pamats apšaubīt pilnvaras īstumu, viņa var vērsties tiesā, kas uzliks īpašumam prasības nodrošinājumu un aizliegs ar to rīkoties līdz patiesības noskaidrošanai. Neimane skaidroja, ka zemesgrāmatu tiesnešiem šādas pilnvaras likumā nav dotas.

Turklāt Rīgas Zemesgrāmatu nodaļa sazinājusies ar lietā iesaistītajām pusēm, tostarp apšaubītās pilnavaras izdevēju Ansi Dārziņu, kas dzīvo Kalifornijā ASV, kurš apliecinājis, ka pilnvara ir spēkā un darījums veikts ar viņa ziņu.

Tomēr, neraugoties uz sniegtajiem paskaidrojumiem, sestdien "Tautas kontroles" sižetā apgalvots, ka darījums bijis nelikumīgs, veikts uz viltotas pilnvaras pamata, turklāt žurnālists rezumējis, ka tas bijis iespējams, jo Rīgas Zemesgrāmatu nodaļas tiesneši ir korumpēti.

Neimane norādīja, ka sižetā izmantots samontēts ieraksts, ko slepeni veikusi Jence sarunas laikā. Montāžā Neimanes teiktais atspoguļots tendenciozi un "saraustītas frāzes izraujot no konteksta". Neimane arī pauda neizpratni, "no kurienes radusies it kā Dārziņa balss aizkadrā, kas tas ir par vīrieti, kas teicis, ka neko nezina par šo pilnvaru", kā arī sašutumu par Jences rīcību, kura pat neesot darījumā īpašumu iesaistīta persona. "Es pat nesaprotu, kam tas ir izdevīgi, jo no šī sižeta neviens nekādu labumu negūst," sacīja Neimane.

Apstrīdētā sižeta autors Užāns, citiem uz preses konferenci aicinātajiem žurnālistiem klātesot, apsolīja, ka šīs sestdienas raidījumā nepatiesās ziņas tikšot atsauktas, taču izvairījās no paskaidrojumiem, kāpēc arī pēc iepazīšanās ar dokumentiem veidojis tendenciozu sižetu. Uz Neimanes jautājumu viņš tikai atbildēja: "Laikam mēs būsim maldināti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!