Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Ministru prezidenta amatam virzītais "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš savulaik ziedojis "Tautas partijai" un partiju apvienībai "Par labu Latviju" (PLL). Tāpat viņš no abiem šiem politiskajiem spēkiem ir kandidējis vēlēšanās, taču nesekmīgi.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, 2005. gadā Bērziņš kandidējis Cēsu pilsētas domes vēlēšanās no Tautas partijas saraksta. Neilgi pēc tam viņš kļuva par Saeimas deputāta palīgu un vēlāk par Saeimas Tautas partijas frakcijas konsultantu juridiskajos jautājumos.

Dažādos laiku periodos viņš bijis arī Ministru prezidenta padomnieks likumdošanas jautājumos, kā arī aizsardzības, iekšlietu un tieslietu ministru padomnieks.

Tautas partijai laikā no 2005. gada līdz 2009. gadam Bērziņš ziedojis teju četrus tūkstošus latu (5684 eiro).

No 2009. gada līdz 2011. gadam viņš bijis arī SIA "Lattelecom" padomes loceklis.

2010. gadā Bērziņš kandidējis 10. Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības PLL saraksta, arī šoreiz nesekmīgi. PLL viņš ziedojis 1000 latu (1422 eiro).

No 2011. gada līdz 2013. gadam bijis Patentu valdes direktors. 2013. gada pavasarī viņš kļuva par Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieku likumdošanas un juridiskajos jautājumos.

Kopš 2015. gada LDDK virzītais premjera amata kandidāts ir "Altum" valdes priekšsēdētājs.

Bērziņš ieguvis maģistra grādu starptautiskajās finansēs un banku darbībā, biznesa vadībā Šveices Biznesa skolā un juridiskajās zinātnēs Rīgas Juridiskajā augstskolā, rakstīts "Altum" mājaslapā.

Ziņots, ka LDDK Ministru prezidenta amatam piedāvā "Altum" valdes priekšsēdētāja Bērziņa kandidatūru, liecina konfederācijas nosūtītā vēstule Valsts prezidentam Raimondam Vējonim.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, nevainagojās panākumiem.

Trešais kandidāts, kuru uz augsto amatu bija pieteikusi partiju apvienība "Attīstībai/Par!", Artis Pabriks otrdien, kad 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji devās pie Valsts prezidenta, lēma atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas. Līdz ar šo lēmumu partiju apvienība lēma neuzturēt savu nomināciju uz šo augsto amatu.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Krišjānis Kariņš. Lai gan viņu Valsts prezidents nav nominējis kā premjera amata kandidātu, gatavību sākt valdības veidošanas sarunas sarunas Kariņa vadībā apliecinājuši pieci potenciālie sadarbības partneri: Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Jaunā konservatīvā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!