Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), pirmdien tiekoties ar satiksmes ministru Aināru Šleseru norādīja, ka jau šobrīd ir jābūt skaidrībai par pasažieru pārvadājumu nākotni, īpaši, sākoties jaunajam mācību gadam.
Lai pārrunātu situāciju saistībā ar pasažieru sabiedriskā transporta nodrošinājumu, Godmanis pirmdien tikās ar satiksmes ministru Aināru Šleseru (LPP/LC), kā arī Satiksmes un Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

"Mums šodien ir jābūt skaidrībai, kā turpmāk tiks nodrošināti pasažieru pārvadājumi Latvijā, īpaši, sākoties jaunajam mācību gadam. Analizējot iespējamos attīstības modeļus, valstij un pašvaldībām jāņem vērā prognozējamo energoresursu un apkures izmaksu pieaugumu, kā arī to ietekmi uz katra iedzīvotāja personīgo budžetu," uzsvēris premjers.

Pēc Šlesera teiktā, veicot 2008.gada budžeta grozījumus, papildus piešķirti 10 miljoni latu, kas paredzēti kā dotācija zaudējumu segšanai pasažieru pārvadātājiem.

Ministrs arī norādījis, ka ir jāsaglabā esošās dotācijas apjoms, kas šobrīd veido 74 miljonus latu, arī turpmākos gadus, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem Sabiedriskā transporta pakalpojuma likumā noteiktas pārvietošanās iespējas, informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Satiksmes ministrija ir uzdevusi iekšzemes pasažieru pārvadātājiem izvērtēt maršrutu intensitāti un informēt par nerentabliem maršrutiem, no kuriem varētu atteikties.

Kā skaidroja ministrijā, gūstot atbalstu kompensāciju palielināšanai pasažieru pārvadājumiem, SM no savas puses centīsies samazināt izmaksas, likvidējot maršrutus, kas rada vislielākos zaudējumus.

Pēc SM aprēķiniem, no kopējā maršrutu skaita būs iespējams atteikties no aptuveni 15%. SM norāda, ka 15% ir tikai aptuvens aprēķins, bet lēmums tiks pieņemts pēc tam, kad pārvadātāji izvērtēs nerentablos maršrutus.

Līdz ar budžeta grozījumiem dotācija zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem pieaugs par desmit miljoniem latu. Satiksmes ministrija norāda, ka līdz ar papildu līdzekļu piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem pēdējā gada laikā valsts finansējums sabiedriskajam transportam ir pieaudzis par 26 miljoniem latu jeb uz pusi un sasniedzis 74,4 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!