Foto: Shutterstock
Jautājums par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai tiek vērtēts un šajā diskusijā būtisks būs valdības koalīcijas un parlamenta viedoklis, norādījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne sacīja, ka valdība pastāvīgi uztur dialogu ar ebreju kopienu Latvijā par holokausta seku apzināšanu. Turklāt pašreiz šis jautājums tiek risināts arī Lietuvā, kur Seima komisijās tiek skatīts likumprojekts par īpašumu restitūciju ebreju reliģiskajām organizācijām.

Līdzīgi kā Lietuvā, arī Latvijā joprojām ir aktuāls ebreju kopienas lūgums par nekustamo īpašumu restitūciju. Valdības darba grupa ir veikusi izpēti par nekustamo īpašumu tiesisko statusu, kas piederēja pirms kara ebreju organizācijām, un turpmākās sarunās jāprecizē iespējamie risinājumi visām iesaistītajām pusēm, norādījis premjers.

Šomēnes vizītē Latvijā ieradīsies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Dāvidsons, lai ar valdības ierēdņiem un ebreju kopienas pārstāvjiem apspriestu nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtības kompensēšanu, informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Vizītes laikā, kas norisināsies no 24.janvāra līdz 26.janvārim, tiks diskutēts par restitūciju izmaksu jeb finansiālu atlīdzināšanu ebreju kopienai par sabiedrisko un bezmantinieku ebreju īpašumiem, par kuriem vēl nav samaksāta kompensācija un kuri nacistu okupācijas laikā tika atņemti kopienai vai arī ebrejiem, kuri un kuru ģimenes tika nogalinātas holokaustā.

"Tā kā ebreju organizācijas nacistu okupācijas laikā tika iznīcinātas, tad ebreju kopiena nevarēja izmantot restitūciju pieprasīšanas laiku sākuma posmā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tagad, kad ebreju kopiena ir sevi atjaunojusi, ASV vēlme ir atbalstīt dialogu starp Latvijas valdību un kopienu, lai atrisinātu šos būtiskos jautājumus, kas saskan ar Prāgas pamatnostādnēm, ko pagājušā gada jūnijā atbalstīja Latvija, ASV un 41 cita valsts," skaidro ASV vēstniecība.

"Pirms nomirst pēdējie holokaustā izdzīvojušie, šie īpašumi noteikti ir jāatdod atpakaļ," uzsver ASV vēstniecība, norādot, ka saskaņā ar Prāgas pamatnostādnēm, ja īpašuma atgūšana nav iespējama, piemērots risinājums ir taisnīga kompensācija.

Dāvidsona darba grafiks vēl tiek veidots, taču ir zināms, ka viņš ir paredzējis apspriest arī holokausta izpratnes un izglītības jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!