Foto: morgueFile
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka no kredītņēmēju atbalsta programmas nevajadzētu atteikties un Finanšu ministrijai (FM) būtu aktīvāk jāstrādā pie tās virzīšanas.

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" trešdien Dombrovskis sacīja, ka neatbalsta FM ierosinājumu no kredītņēmēju programmas atteikties. "Kritiskākais brīdis bija, kad pieņēmām 2010.gada budžetu un nezinājām, vai varam finansēt to no starptautiskā aizdevuma līdzekļiem. Tā kā programmas finansējums nav uz budžeta deficīta rēķina un pie tās ir pietiekami ilgi strādāts, tā būtu jāvirza tālāk," sacīja premjers.

Uz repliku, ka programma varbūt nav nepieciešam, jo to neatbalsta arī kredītņēmēju organizācijas, Dombrovskis norādīja, ka tā ir limitēta uz kredīta ņēmēja vienīgo mājokli. "Mēs neatbalstīsim, ka tur tiek iekļautas juridiskās personas un nekustamo īpašumu spekulanti," sacīja premjers.

Starptautiskā Valūtas fonda pārskatā par Latvijas rīcību ekonomikas stabilizēšanai savukārt norādīts, ka valdība apsver iespējas ieviest shēmu mājsaimniecību hipotekāro kredītu restrukturizēšanai. Šī shēma paredzētu, ka kredītiestādes uz diviem gadiem iesaldētu 20% no restrukturizētā kredīta, un šajā laikā valsts garantētu līdz 90% no restrukturizētā kredīta, taču valstij būs pirmtiesības piedziņai no aizņēmēja. Ja kredītņēmējs turpina segts restrukturizētās saistības, bankas noraksta 50% līdz 10% no iesaldētās kredīta daļas. Šī shēma atteiktos tikai uz kredītiem līdz 100 000 latu. Programmas izmaksas 2010.gadā sliktākajā gadījumā varētu sasniegt 31 miljonu latu, taču valsts vēlāk varēs atgūt vairāk, norādīts SVF ziņojumā.

Jau vēstīts, ka diskusijas ap hipotekāro kredītņēmēju atbalstu rit jau labu laiku. Tās saasinājās oktobra sākumā, kad premjers Dombrovskis nāca klajā ar ideju, ka gadījumā, ja kredītņēmējs kredītu ņēmis vienīgā mājokļa iegādei, ķīla par kredītu varētu būt pats īpašums. Pret šo ideju jau no paša sākuma kritiski izturējās komercbankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!