Foto: DELFI
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka partiju finansēšana no valsts budžeta ir pareizs lēmums, jo oligarhu apmaksātas partijas valstij izmaksājušas daudz dārgāk nekā publiski finansētās.

Premjers otrdien pauda gandarījumu, ka likums valdībā beidzot pieņemts.

"Politiska atkarība no oligarhiem Latvijai ir izmaksājusi nesalīdzināmi bargāk," tā
viņš atbildēja uz jautājumu, vai valsts var atļauties finansēt politiskās partijas.

Premjers norādīja, ka 2011.gadā aptuveni 0,5 miljoni latu būs nepieciešami partiju finansēšana. Viņš gan atzina, ka plašas diskusijas par šo likumu varētu būt saeimā, tostarp arī par faktu, ka kontroles mehānismu par to, kā nauda nonāk partijās un kā to izmanto, varētu iedarbināt vien 2011.gadā, kamēr naudu partijas saņemtu jau pēc 2010.gada Saeimas vēlēšanām, kas, pēc KNAB atzinuma, esot absurdi.

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja ieceri finansēt no valsts budžeta vairāk kā 2% iedzīvotāju atbalstu iepriekšējās vēlēšanās saņēmušās partijas.

Tieši 50 santīmi kā summa, kas maksājama par vienu balsi, ir noteikta, balstoties uz pašreizējās Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Proti, par partijām, kas saņēma vairāk nekā 2% vēlētāju atbalstu, bija nodotas gandrīz 855 000 balsu, tādējādi šīm partijām kopumā ik gadu pienāktos turpat 427 350 lati.

Partiju finansēšanas likums jau gadiem laiku pa laikam nokļūst diskusiju krustugunīs. Kamēr grozījumu atbalstītāji pauž, ka budžeta finansējuma ļautu partijām būt neatkarīgākām no saviem finansētājiem, pretēji domājošie to noliedz. Patlaban partiju finanses pilnībā ir atkarīgas no savu ziedotāju labvēlības. Tādējādi pieļauts, ka partijas mēdz pieņemt lēmumus, kas atbilst ziedotāju interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!