Foto: F64

Opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) iniciatīva rīkot referendumu par eiro ieviešanu ir nekonsekventa, jo šis politiskais spēks pats ir bijis klāt visiem svarīgajiem lēmumiem par eiro ieviešanas datuma noteikšanu, otrdien žurnālistiem norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Premjers uzskata, ka tā ir nekonsekventa rīcība, jo ZZS iepriekš bija valdības sastāvā un piedalījās visos lēmumos, arī kad tika nolemts par eiro ieviešanas datumu – 2014.gada 1.janvāri. Tāpat ZZS šo datumu neapstrīdēja sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un arī iepriekš priekšvēlēšanu retorikā ZZS norādījusi, ka atbalsta eiro ieviešanu, bet nu ir mainījusi viedokli, norādīja Dombrovskis.

Viņš arī uzsvēra, ka valdība neatbalstīs šādu referenduma iniciatīvu, jo laikā, kad Latvija stājās ES, iedzīvotāji jau nobalsojuši par iestāšanos eirozonā.

Opozīcijā esošā ZZS otrdien iesniegusi Saeimā likumu, kas paredz rīkot referendumu par eiro ieviešanu.

Likumprojekts paredz, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka nevis valdība, kā tas ir pašlaik, bet gan parlaments un tas jāizlemj tautas nobalsošanā. Ja balsotāju skaits būs vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, un ja vairākums būs balsojis par Saeimas ierosināto eiro ieviešanas termiņu, eiro Latvijā varēs ieviest, paredz projekts.

ZZS vērš uzmanību, ka Latvijas sabiedrībā atbalsts eiro ieviešanai šobrīd ir zems, un atgādina, ka 2003.gada 16.aprīlī Latvija parakstīja līgumu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). No šī līguma izriet, ka Latvija ir piekritusi pēc ES noteiktu nosacījumu izpildes pievienoties ES monetārajai savienībai un ieviest eiro. Vienlaicīgi no šā likuma neizriet ierobežojums Latvijai lemt par eiro ieviešanas termiņiem.


Latvijas valdība plāno ieviest eiro 2014.gadā. Turklāt valdības pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka pašreizējās tendences liecina, ka Latvija spēs izpildīt Māstrihtas kritērijus un pievienoties eiro zonai 2014.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!