Kopš kontroles pasākumu pastiprināšanās situācija kontrabandas apkarošanā ir jūtami uzlabojusies, piedaloties sanāksmē par cigarešu un kontrabandas apkarošanas rezultātiem 2010.gadā, pirmdien sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Situācijas uzlabošanos pierāda arī akcīzes nodokļa iekasēšanas pieaugošie radītāji no 2010.gada aprīļa, lai gan kopumā akcīzes nodoklis ir iekasēts tikai 54,4% apmērā no šī nodokļa ieņēmumu plāna 2010.gadā. Tādēļ visiem atbildīgajiem dienestiem ir jāturpina intensīvs darbs nelegālās tirdzniecības un kontrabandas novēršanā, uzsvēra premjers.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas Kriminālpārvalde informēja, ka laika posmā no 2010.gada marta līdz augustam cīņā pret cigarešu kontrabandu novērstais kaitējums valsts budžetā ir 4,9 miljoni latu, savukārt cīņā pret alkohola kontrabandu novērstais kaitējums ir mērāms 369 tūkstoši latu. Septiņos mēnešos ir ierosināti jau 192 kriminālprocesi, kuros ir izņemtas 66,6 miljoni cigaretes.

VID Muitas Kriminālpārvalde informēja, ka izstrādāts valsts tiesību aizsardzības iestāžu rīcības plāns 2010.gadam, kura izstrādē piedalījās Robežsardze, Valsts policija, Drošības policijas, VID Muitas pārvalde, VID Akcīzes pārvalde, KNAB un VID Finanšu policijas pārvalde. Plāna mērķis ir samazināt cigarešu un alkohola nelegālo apriti Latvijā, tādējādi uzlabojot akcīzes nodokļa iekasēšanu no to legālās tirdzniecības.

Plāns nosaka sadarbības uzlabošanu atbildīgo dienestu starpā Latvijā un pierobežas valstīs. Plāna izstrādē un īstenošanā tiek iesaistīti legālās tabakas un alkohola ražotāji.

Jau informēts, ka martā pēc Dombrovska iniciatīvas pastiprināt pretkontrabandas aktivitātes, tika izstrādāts rīcības plāns, lai aktivizētu cīņu pret cigarešu un alkohola kontrabandu un to nelegālo tirdzniecību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!