Foto: F64
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Vecgada vakarā īsi pirms pusnakts Latvijas Televīzijā uzrunājot valsts iedzīvotājus, analizēja valsts ekonomisko situāciju un paveikto tās risināšanā, kā arī veltīja kritiku "trekno gadu" valdībām.

Viņš norādīja, ka pagājušais gads Latvijai "ir nesis nopietnas mācības un negaidītas pārmaiņas" un tas ieies Latvijas atjaunotās valsts vēsturē kā "pagrieziena punkts". "Kopš pavasara esam strādājuši, lai nodrošinātu valsts maksātspēju, un tas ir izdevies," uzsvēra Dombrovskis, atgādinot valsts piedzīvoto ekonomisko krīzi, bezdarba kāpumu, nepieciešamību ņemt starptautisko aizdevumu un pieņemt smagus lēmumus.

"Iepriekšējo gadu politika "gāzi grīdā!" ir izgāzusies. Arī stāsts par septiņiem treknajiem gadiem izklausās traģikomiski. Diemžēl cenu, ko maksājam par šīm kļūdām, zina katrā ģimenē un katrā uzņēmumā," sacīja premjers, atgādinot, ka par ekonomikas pārkaršanu un "smagās piezemēšanās" risku Latviju jau vairākus gadus iepriekš brīdināja kā ārvalstu, tā pašmāju eksperti.

Novērtējot "iepriekšējo gadu saimniekošanu", premjers pauda, ka "izaugsmes gados valdības dzīvoja pāri saviem līdzekļiem un neveidoja uzkrājumus" un ka ir "palaista garām iespēja, ko Latvijai deva iestāšanās Eiropas Savienībā". "Mūsu valstij vajadzēja kļūt par konkurētspējīgu ekonomiku. Taču Latvijas "tīģerlēciens" izrādījās tikai trīs runču dzīres pie aizlienēta krējuma poda," konstatēja Dombrovskis.

Viņš uzskata, ka būtiskākais resurss Latvijas ekonomikas atjaunošanai ir Eiropas Savienības fondi, no kuriem var finansēt infrastruktūras projektus, novirzīt līdzekļus uzņēmējdarbības un eksporta atbalstam. Premjers uzsvēra, ka 2009.gadā ir iedarbināts eksportkredīta garantiju mehānisms un Latvija ir starp pirmajām Eiropas Savienības valstīm, kas ievieš mikrouzņēmumu atbalsta programmu. "Te īpaši vēlos izcelt mikrouzņēmumu idejas nozīmi. Ar ekonomiskiem stimuliem rosinām cilvēkus būt ekonomiski aktīviem un no darba meklētājiem kļūt par darba devējiem sev un citiem," sacīja Dombrovskis.

Būtisks nosacījums ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai būs investīciju piesaiste un investoru uzticēšanās Latvijai, sacīja premjers. "Politiskā stabilitāte, fiskālā disciplīna un atbildīga ekonomiskā politika ir nosacījumi investoru uzticības atjaunošanai," uzsvēra Ministru prezidents. "Latvijas apņemšanās pārvarēt krīzi prasīja smagus lēmumus un nopietnas pārmaiņas, taču Latvijas iedzīvotāji pasauli pozitīvi pārsteidza ar savu sīkstumu, cīnoties ar grūtībām. Latvijā paveiktais ir atzīts starptautiskajos tirgos. Tur ir vērojamas pozitīvas pārmaiņas, ko pirmie sajūt uzņēmēji," uzskata premjers.

Viņš arī norādīja, ka ekonomiskās lejupslīdes pamatā ir ne tikai iekšējie un ārējie ekonomiskie faktori, bet "tagad arvien vairāk varam runāt arī par morālajiem faktoriem, kas ietekmē ekonomikas procesus Latvijā". "Visklajāk tas izpaužas spekulācijās par nodokļu maksāšanas lietderību. Ikreiz, kad apšaubām nodokļu maksāšanas jēgu, mēs apšaubām arī pensiju, veselības aprūpes, izglītības, valsts drošības un kārtības funkcionālo jēgu. Mēs apšaubām visu, ko finansē valsts. Tas ir ceļš uz nekurieni. Tikai ar represīvām metodēm mēs to neatrisināsim," uzskata premjers.

"Nodokļu maksāšana arī krīzes laikā ļaus ātrāk pārvarēt grūtības un sākt atgriezties pie iepriekšējām nodokļu likmēm, pirmām kārtām, darbaspēka nodokļu jomā, norādīja Dombrovskis , atbalstot Latvijas Darba devēju konfederācijas aicinājumu uzņēmējiem neizvairīties no nodokļu nomaksas.

Premjers uzsvēra, ka ekonomikā jau ir vērojamas pirmās stabilizācijas pazīmes - pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas eksporta apjomi pārsniedz importu. Par vienu no pamatnosacījumiem finanšu situācijas stabilizēšanai viņš uzskata decembra sākumā pieņemto 2010.gada valsts budžetu. "Lai cik smags un nepopulārs, šis budžets tomēr ir finanšu pamats, uz kura tālāk attīstīt ekonomiku. Mums jāatceras, ka varam tērēt tikai tik, cik paši nopelnām," sacīja Dombrovskis.

Ministru prezidents arī iezīmēja situācijas stabilizēšanās riskus. Viņaprāt, "priekšvēlēšanu gaisotnē trekno gadu politiķi aizvien vairāk uzmāksies ar sev raksturīgām populistiskām un demagoģiskām receptēm, kas reiz Latviju jau novedušas strupceļā". "Nedrīkst pieļaut, ka politiskais egoisms un īstermiņa domāšana kavē Latvijas ekonomikas atveseļošanos. Vēlētājiem nākošajās vēlēšanās nāksies atsijāt ilgtspējīgu politiku no populistiskiem saukļiem," aicināja Dombrovskis.

Tāpat viņš uzskata, ka, "neskatoties uz labvēlīgo augsni politiskajam populismam, Latvijas sabiedrība nodemonstrēja pragmatismu un spēju neļauties provokācijām". "Tas liecina par jaunu demokrātijas pakāpi un tautas gudrību," ir pārliecināts Dombrovskis. Tāpat, viņaprāt, "brīvprātīgas labdarības akcijas un ziedošanas kampaņas, kurās saziedots pat krietni vairāk līdzekļu, nekā izaugsmes gados, skaidri liecina par augošo sabiedrības atbildību par tiem, kam klājās grūtāk".

Premjers atgādināja arī par Latvijas kultūras un citiem sasniegumiem starptautiskajā mērogā un vēlēja veiksmi Latvijas sportistiem ziemas Olimpiskajās spēlēs Vankūverā.

Dombrovskis norādīja, ka nākamais gads ir "zīmīgs atskaites punkts, lai izvērtētu paveikto un nospraustu jaunus mērķus ceļā uz mūsu valsts vērtībām". "Aicinu katru no jums izmantot šo iespēju, lai izvirzītu precīzus uzdevumus ne tikai sev, bet arī - nākamai Saeimai un valdībai. Rūpīgi izvērtēt to, kas darāms 2010.gadā. Kritiski analizēt to, kas jums tiks viegli solīts. Un atcerēties visas 2009.gada rūgtās mācības, bet galvenais - to iemeslus," aicināja premjers, novēlot: "Lai Jaunajā gadā Latvijā pietiek gudrības, spēka un vienotības! Lai spējam izlabot iepriekšējās kļūdas un varam patiesi lepoties ar savu valsti!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!