Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka apjomīgā datu noplūde no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) "liek aktualizēt un pārskatīt tos dokumentus, kas attiecas uz valsts informatīvo sistēmu drošību un aizsardzību iespējama kiberuzbrukuma gadījumā", informē premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

"Šis ir vairāk kā nopietns pamatojums novērtēt valsts institūciju patieso gatavību aizsargāt to rīcībā esošo informācijas un datu bāzi," norāda Dombrovskis.

Viņš uzskata, ka datu noplūde no VID EDS ir "ārkārtējs un nepieļaujams notikums", kura nekavējoša izmeklēšana un vainīgo saukšanu pie atbildības ir Finanšu ministrijas vadības uzdevums.

Savukārt aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) aicina veikt visaptverošu informācijas sistēmu drošības auditu valstī. "Kļūdas informācijas sistēmas drošībā var radīt neprognozējamas sekas gan valsts drošības struktūrām, gan arī komersantiem un iedzīvotājiem," uzsver aizsardzības ministrs.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) pēc informācijas par apjomīgo datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lūgs tiesībsargājošajām institūcijām sniegt informāciju par datu noplūdes apjomu attiecībā uz valsts aizsardzības nozares iestādēm. Pēc informācijas saņemšanas ministrija lems par tālāko rīcību.

Tāpat Lieģis uzdevis par informācijas drošību atbildīgajām amatpersonām konsultēt aizsardzības sistēmas darbiniekus par viņu tiesībām šajā situācijā.

Informācija, kas, iespējams, noplūdusi par NBS un bijušo Aizsardzības īpašumu valsts aģentūru, nesatur valsts noslēpumu tādā izpratnē, kā tas noteikts likumā Par valsts noslēpumu, taču tā ir personiska rakstura informācija, kas ir ļoti jutīga un aizsargāta ar likumu, norāda AM.

Jau vēstīts, ka VID piektdien paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no EDS, pa kurā izveidotu "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. "Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs, un tas atradās visu acu priekšā, visticamāk jau no pirmās EDS dienas. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms web lietotājs varēja lejupielādēt bez autorizācijas.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsākusi kriminālprocesu.

Saskaņā ar "de facto" sniegto informāciju, starp noplūdušajiem datiem ir ziņas par daudzu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem.

Sistēmas izstrādātājs "Exigen Services Latvija", aizbildinoties ar līguma konfidencialitāti, atsakās no komentāriem par šo gadījumu, savukārt bijušais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns uzskata, ka datu noplūdē varētu būt vainojams kāds bijušais "IT sistēmas programmētājs", neprecizējot, vai runa ir par VID vai ESL darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!