Foto: LETA
Premjeram Valdim Dombrovskim (V) nav iespēju atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša lēmumu par viņa vietnieka Alvja Vilka disciplinārsodu – atlaišanu no amata, pirmdien žurnālistiem sacīja premjers.

Dombrovskis norādīja, ka šo Vilnīša lēmumu var apstrīdēt tikai Administratīvajā tiesā, un to var darīt pats Vilks, bet premjeram likums nekādas tiesības ietekmēt šo Vilnīša lēmumu neparedz.

Premjers arī atzina, ka pats vēl nav iepazinies ar Vilka disciplinārlietas materiāliem. Tāpat viņš vēl nezināja, vai KNAB priekšnieka vērtēšanas komisija, kuras darbības termiņu tās vadītājs, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers lūdz pagarināt par mēnesi - līdz 16.jūnijam, varētu vērtēt arī šos faktus.

Dombrovskis norādīja, ka ģenerālprokurors lūgumu pagarināt komisijas darba laiku motivējis ar jauniem saņemtiem faktiem par Vilnīša rīcību, kas komisijai būtu jāizvērtē.

Komisijas darbības termiņš beidzies pirmdien, bet valdība par termiņa pagarināšanu lems otrdienas sēdē.

Jau vēstīts, ka Vilks ir atbrīvots no amata, savukārt KNAB šefs Normunds Vilnītis to neatklāj, aizbildinoties ar iespēju šo lēmumu pārsūdzēt.

Vilks no amata atbrīvots saistībā ar disciplinārlietu, kas bija ierosināta par nepabeigtu Eiropas Savienības (ES) PHARE programmas projektu. Nu jau bijušais KNAB šefa vietnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka piektdienas rītā viņš saņēmis ziņu no biroja, ka KNAB priekšnieks Vilnītis izdevis rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu – atbrīvošanu no amata. Vilks portālam "Delfi" uzsvēra, ka viņš šo Vilnīša lēmumu noteikti pārsūdzēs.

KNAB vien informēja, ka "KNAB priekšnieks ir pieņēmis lēmumu disciplinārlietā, kas tika ierosināta par KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Alvja Vilka iespējamiem disciplinārpārkāpumiem".

Taču, tā kā "KNAB priekšnieka lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā mēneša laikā ir iespējams pārsūdzēt tiesā", kamēr nav stājies spēkā tiesas galīgais nolēmums šajā lietā, KNAB informāciju par lēmumu nesniedz.

Iepriekš šīs lietas ietvaros Vilks bija atstādināts, lai KNAB "izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā, nolaidīgi pildot savus pienākumus, viņa iespējamo ilgstošu bezdarbību un maldinošās informācijas sniegšanu saistībā ar 2006. gadā sākto un nepabeigto PHARE programmas līdzfinansēto projektu KNAB integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izstrādei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!