Foto: DELFI
No pašreiz trīs pilnībā apkopotajiem vēlēšanu apgabaliem – Vidzemes, Latgales un Zemgales - visvairāk plusu saņēmis premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), bet visvairāk svītrota viņa partijas pārstāve, dziedātāja Ieva Akuratere, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie dati.

Vidzeme

"Vienotības" sarakstā visvairāk "plusu" - 74 179 - saņēma premjers Dombrovskis. Savukārt visvairāk svītrota Rīgas domniece, dziedātāja Ieva Akuratere (19 571 svītrojumi), kas Saeimā nav iekļuvusi.

Par apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvi Ivanu Klementjevu plusus ievilkuši 9043 vēlētāji, taču vienlaikus viņš arī izpelnījies visvairāk svītrojumu SC sarakstā – 1595.

ZZS vēlētāji visvairāk plusu atvēlējuši Ingmāram Līdakam – 13 858, savukārt visbiežāk svītrots Aleksandrs Kiršteins (4946). Saeimā nav iekļuvusi kādreizējā Jūrmalas pašvaldības vadītāja Inese Aizstrauta.

Apvienības "Par labu Latviju" sarakstā visvairāk plusu saņēma eksprezidents Guntis Ulmanis (4200), kurš arī ir visbiežāk svītrotais kandidāts (3135). Šoreiz Saeimā neiekļuva ilggadējais parlamentārietis Kārlis Leiškalns, 9.Saeimas TP deputāts Vents Armands Krauklis, kādreizējais finanšu ministrs Oskars Spurdziņš un bijusī kultūras ministre Karina Pētersone.

Latgale

Latgalē uzvarējušā "Saskaņas centra" sarakstā visvairāk ar plusiem atbalstīts Ivans Ribakovs (14 066), bet visbiežāk svītrots Aleksejs Burunovs (4117).

"Vienotības" sarakstā visvairāk plusu saņēma bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Aleksejs Loskutovs (8532) . Visvairāk svītrots "Vienotības" sarakstā Latgalē ir bijušais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (2448), kurš tomēr parlamentā ievēlēts. Saeimā nav iekļuvis arī bijušais Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis.

No ZZS deputātu kandidātiem visvairāk plusu saņēma Staņislavs Šķesters (3742), bet visbiežāk svītrots bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (5140), tikai nedaudz atpaliek svarcēlājs un 9.Saeimas deputāts Viktors Šerbatihs, kuru svītroja 4359 vēlētāji un kurš parlamenta vairs neiekļuva. Bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims saņēma 3570 plusus un 4101 svītrojumus, un tika ievēlēts 10.Saeimā.

Apvienības PLL populārākā kandidāte Latgalē bija Daugavpils mēra vietniece Rita Strode, kas saņēma 4980 plusus, bet viņu arī visbiežāk PLL vēlētāji svītroja (2202). Saeimā nav iekļuvusi līdzšinējā deputāte Anta Rugāte, kā arī bijušais Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš.

Savukārt no nacionālās apvienības VL-TB/LNNK kandidātiem visvairāk vēlētāju uzmanību izpelnījās ilggadējais parlamentārietis Pēteris Tabūns, kurš saņēma gan visvairāk plusu (860), gan visvairāk svītrojumu (1199).

Zemgale

Zemgales apgabalā pirmo vietu ieguvušās "Vienotības" sarakstā visvairāk plusu saņēma bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte (12 330), kuru gan apvienības vēlētāji arī visbiežāk svītroja no saraksta (7126).

ZZS visvairāk plusu (7672) saņēma līdzšinējais savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, bet visbiežāk svītrota (6254) kādreizējā deputāte Viola Lāzo, kura arī 10.Saeimā nav iekļuvusi.

"Saskaņas centra" sarakstā Zemgalē visvairāk ar plusiem atbalstīts Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs (5453), savukārt, svītrojot kandidātus, SC vēlētāji nebija tik aktīvi, neviens nesaņēma 1000 "mīnusu", bet visbiežāk (976) svītrots tas pats Orlovs.

Apvienības PLL rindās Zemgalē ar 3948 plusiem visvairāk atbalstīts bija ekspremjers un apvienības finanšu ministra amata kandidāts Andris Šķēle, bet visbiežāk – 2061 reizi – svītrota kādreizēja kultūras ministre Helēna Demakova, kura Saeimā nav iekļuvusi. Aizs strīpas palicis arī Saeimas deputāts Juris Dalbiņš un arodbiedrību līdere Jevgeņija Stalidzāne.

VL-TB/LNNK vēlētāji visvairāk plusu atvēlēja Imantam Parādniekam (4184), tā iebīdot viņu Saeimas krēslā, bet visbiežāk svītroja satiksmes ministru Kasparu Gerhardu (2387), kuram līdz ar to nav izdevies iegūt deputāta mandātu. Tāpat parlamentā nav iekļuvis partijas "Visu Latvijai" pārstāvis, Latviešu nacionālistu kluba vadītājs Jānis Sils.

Kurzeme

No Kurzemē uzvarējušās ZZS visvairāk "plusiņus" vēlētāji piešķīruši Saeimas spīkeram Gundaram Daudzem (8410), tā sarūpējot viņam iespēju turpināt darbu parlamentā. Visbiežāk no ZZS saraksta svītrota reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe, kura līdz ar to parlamentā nav iekļuvusi. Saeimā no ZZS saraksta nav iekļuvis arī apšaubāmo izglītības dokumentu īpašnieks, Valsts darba inspekcijas vadītājs Arnis Luhse, kas saņēmis 3749 "plusiņus", bet 2400 biļetenos izsvītrots. Vismazāk svītrojumus (2155) ZZS sarakstā saņēmis zvērināta advokāta palīgs Mārtiņš Martinsons, tomēr parlamentā viņš nav iekļuvis.

No apvienības "Vienotība" Kurzemē izvirzītajiem deputāta kandidātiem vēlētāji visvairāk "plusiņus" (11 479) piešķīruši partijas "Jaunais laiks" līderei Solvitai Āboltiņai. Viņa gan arī visbiežāk svītrota no saraksta – 5089 "Vienotības" vēlētāji nav gribējuši viņu redzēt parlamentā. Visretāk no "Vienotības" saraksta svītrots JL Rīgas nodaļas pārstāvis Juris Bandonis (2248), taču parlamentā viņš tomēr nestrādās. Saeimā nav iekļuvusi arī pašreizējā JL Saeimas deputāte Silva Bendrāte.

Apvienības "Saskaņas centrs" sarakstā kurzemnieku visaugstāk vērtētais kandidāts ir Saeimas deputāts Valērijs Agešins, kas saņēmis 6427 "plusiņus". Tiesa, viņa uzvārds visbiežāk – 2159 gadījumos - no vēlēšanu biļeteniem arī svītrots, tomēr Agešins ir iekļuvis 10.Saeimā. Visretāk SC vēlētāji svītrojuši Talsu Invalīdu biedrības vadītāju Juri Haberkornu (661 svītrojumi), taču deputāta krēslā viņš tomēr nenonāks.

Apvienības PLL vēlētāji visvairāk "plusiņu" (3000) ielikuši iepretī bijušā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) vārdam, tā nodrošinot, ka viņš vienīgais no Kurzemes apgabala pārstāvēs apvienību Saeimā. Visnevēlamākais kandidāts PLL Kurzemes sarakstā vēlētājiem šķitis Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Vilsons, kura vārds svītrots 1721 biļetenā.

Saeimā nav iekļuvis bijušais ģimenes un bērnu lietu ministrs, Saeimas deputāts Ainars Baštiks, bijušais tieslietu un iekšlietu ministrs, Saeimas deputāts Mareks Segliņš (TP), bijušais veselības ministrs Ivars Eglītis, Saeimas deputāti Uldis Briedis un Māris Ārbergs un bobslejists Jānis Miņins.

Apvienības VL-TB/LNNK Kurzemes sarakstā tās vēlētājiem vistīkamākais bijis viens no TB/LNNK līderiem, bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, kas saņēmis 2199 "plusiņus", bet tomēr nav spējis iekļūt Saeimā, jo viņa vārdu kurzemnieki visbiežāk arī svītrojuši no saraksta (1043 svītrojumi). Visretāk no VL-TB/LNNK saraksta Kurzemē svītrota SIA "Tiniko" valdes priekšsēdētāja Guntra Riņķe.

9.Saeimas vēlēšanās pirms četriem gadiem visvairāk plusu nopelnīja toreizējais premjers Aigars Kalvītis (TP), saņemot 55 378 plusus, savukārt Einars Repše (JL) bija visvairāk izsvītrotais deputātu kandidāts visos rajonos un pilsētas, kopumā saņemot 21 104 svītrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!