Premjers Valdis Dombrovskis ir neapmierināts ar, viņaprāt, pārlieku augstajām cenām, ko valsts aģentūra “Materiālās rezerves” maksā stāvvietu īpašniekiem par dzērājšoferiem un citiem noteikumu pārkāpējiem konfiscēto automašīnu glabāšanu.
Iekšlietu ministrija otrdien bija iesniegusi valdībā dokumentu, kurā paredzēja konfiscēto automašīnu īpašniekiem palielināt maksu par spēkrata glabāšanu no astoņiem līdz 14 latiem par diennakti. Taču pēc diskusijām par cenu pamatotību, jautājums tika atlikts.

“Materiālās rezerves” vadītājs Valērijs Koķis skaidroja, ka no pašreizējiem astoņiem latiem, kas tiek maksāti par vienas automašīnas glabāšanu stāvvietā, seši latu tiek maksāti stāvvietas īpašniekiem, savukārt pārējais pienākas aģentūrai. Summu esot jāpaaugstina atbilstoši uzturēšanas izmaksām.

Dombrovskis paudis neapmierinātību ar šādu ierosinājumu. Viņaprāt jau pašreizējie seši lati ir pārāk augsta cena. Premjers apgalvoja, ka Rīgā iespējams novietot automašīnu stāvvietā uz diennakti par vienu latu.

Koķis, kā arī IeM valsts sekretārs Aldis Lieljuksis šim argumentam nepiekrita, skaidrojot, ka atšķirībā no šīm lētajām autostāvvietām, aģentūrai par konfiscētajiem spēkratiem ir jāuzņemas atbildība. Turklāt aptuveni 20% mašīnu īpašnieki pēc saviem braucamajiem nemaz neatnāk, līdz ar to arī naudu neatmaksā, bet aģentūra vienalga ir spiesta maksāt par auto novietošanu saskaņā ar līgumu. “Kamēr Koķa kungs no tām [automašīnām] tika vaļā, par tām ir jāmaksā,” situāciju raksturoja Lieljuksis.

Pēc diskusijām, Dombrovskis nolēma, ka gala lēmums jāpieņem klāt esot arī pašai iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei, kura otrdien nepadalījās valdības sēdē. Premjers norādīja, ka ir nepieciešams izvērtēt, vai nevar izmantot IeM pārziņā esošās teritorijas stāvlaukumu vajadzībām, un izvērtēt citas iespējas, lai nemaksātu tik lielu cenu par auto uzglabāšanu.

Premjers noraidīja abu amatpersonu argumentus, ka maksas palielināšana saistāma ar dzērājšoferu iegrožošanu.

Ministru kabineta grozījumu par administratīvos pārkāpumu lietās izņemtās mantas un dokumentu nodošanu un glabāšanu anotācijā skaidrots, ka pašreizējā, 2007. gada 11. decembrī noteiktā maksa astoņi lati nesedz valsts aģentūras „Materiālās rezerves” un Valsts policijas izdevumus par transporta līdzekļu uzturēšanu. Patlaban šāda uzturēšana valstij izmaksā 14 latus diennaktī.

Anotācijā norādīts, ka sadārdzinājums radies strauji augot patēriņa cenām. Līdz ar to šobrīd aģentūrai un policijai ir radušies zaudējumi. Turklāt arī Latvijas likumdošana paredz, ka transporta līdzekļu īpašnieks pats sedz summu, ko radījusi viņa mašīnas atstāšana valsts gādībā.

Anotācijā norādīts, ka kopumā valsts aģentūra „Materiālās rezerves” transporta līdzekļu uzturēšanā pērn zaudēja vairākus miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!