AS "Preses nams" administrācija prasa pārklāt nama jumtu ar 60 000 latu vērtu virsmas klājumu par Rīgas domes līdzekļiem, lai nodrošinātu zīriņu kolonijas atjaunošanu.
Kā skaidroja "Preses nama" administratīvais direktors Raitis Lejiņš, līdzekļi tiek prasīti vēl vienas jumta seguma kārtas uzlikšanai. 60 000 latu esot nepieciešami tāpēc, ka jāpārklāj 15 000 kvadrātmetru liela platība.

Kā informēja Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa, Vides komiteja un Latvijas Ornitoloģijas biedrība bija ierosinājušas noklāt Preses nama jumtu 250 kvadrātmetru platībā ar putniem nekaitīgu materiālu.

Runājot par vides speciālistu un ornitologu priekšlikumu nobērt jumtu ar akmeņiem vai noklāt ar dēļiem, Lejiņš norādīja, ka AS "Preses nams" vadībai tas nav pieņemams, jo šāds segums sabojās jumta klājumu un tehniskās komunikācijas.

Vides komiteja uzskata, ka AS "Preses nams" ar savu atbildi "ir demonstrējusi dabai nedraudzīgu attieksmi pret putnu un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu Latvijā". Ar vilcināšanos izskatīt jautājumu sabiedrība esot maldināta par aizsargājamo putnu ligzdošanas atjaunošanu uz Preses nama jumta.

14.maijā Vides komiteja atbalstīja Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas iniciatīvu veikt pētījumus par to, kur Rīgā ligzdo zīriņi, cik daudz putnu ir ieradušies ligzdošanas vietās. Pētījumu ietvaros plānots izstrādāt arī kompromisa variantu starp vides un saimnieciskajām struktūrām pilsētā un dabas interešu aizstāvību. Vides komiteja ir lūgusi Finansu komiteju piešķirt nepieciešamo finansējumu - 675 latus pētījuma veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!