Iedzīvotāju aktivitāte, vakcinējoties pret gripu, joprojām ir zema, aģentūru LETA informēja Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle. Infektoloģijas centrā katru dienu vakcīnu pret gripu saņem apmēram 30 - 40 cilvēki, taču, pēc Rozentāles domām, šāda aktivitāte vērtējama kā neapmierinoši zema.
Speciāliste pieļāva, ka, iespējams, laika apstākļiem kļūstot vēl vēsākiem, cilvēku aktivitāte pieaugs. Rozentāle atgādināja, ka iedzīvotājiem vēlams vakcīnu pret gripu saņemt savlaicīgi - pirms gripas vīruss uzsācis cirkulāciju.

Kā ziņots, arī Nacionālā vides veselības centra (NVVC) speciālisti aicina iedzīvotājus uzsākt vakcināciju pret gripu laikus - kamēr valstī nav sākusies gripas vīrusa cirkulācija. Speciālisti norāda, ka vakcinācija ir vienīgais efektīvais profilakses līdzeklis pret gripu. Gripas vīrusa mainīgās dabas dēļ katru gadu vakcīna pret gripu ir jāizstrādā no jauna, tādēļ iepriekšējā gadā pret gripu vakcinētie cilvēki nav pasargāti no saslimšanas šogad.

NVVC atgādina, ka vakcinācija pret gripu īpaši ieteicama personām, kurām ir palielināts risks iegūt ar gripu saistītās komplikācijas, personām, kas vecākas par 60 gadiem, personām, kas slimo ar hroniskām kardiovaskulārām, nieru, pulmonoloģiskām, metabolisma un imūnsistēmas slimībām, kā arī bērniem un pusaudžiem, kuri tiek ilgstoši ārstēti ar aspirīnu.

Vakcinācija pret gripu ieteicama arī personām, kuras atrodas tiešā kontaktā ar augsta riska grupas pacientiem, un personām, kurām plānota ārstēšanās slimnīcā gripas sezonas laikā. Vakcinācija nav ieteicama cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret vistas olām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!