Foto: LETA
Piektdienas rītā pie Ministru kabineta protesta akcijā pret Latvijas iesaistīšanos Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecības projektā piedalās vien četri cilvēki, novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Piektdien ap plkst.8 pretī Ministru kabineta ēkai protesta akcijā piedalījās četri baltos kombinezonos tērpti aktīvisti, kuru transparenti aicināja neatdot Latvijas energoneatkarību Lietuvai, kā arī atklāti lemt par Latvijas dalību Visaginas AES būvniecības projektā nevis "premjeram aiz slēgtām durvīm".


Jau ziņots, ka Latvijas Zaļā partija (LZP) piektdien no plkst.7 līdz 18 Rīgā pie Ministru kabineta rīko protesta akciju pret Latvijas iesaistīšanos Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecības projektā.

Plkst.11 pie valdības mājas paredzēta preses konference plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Ar šo protesta akciju LZP paudīs nosodošu attieksmi pret atomenerģijas izmantošanu, kas ir ļoti kaitīga un bīstama gan videi, gan cilvēkiem, norādīja partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

"Tomēr galvenokārt mēs vēlamies panākt diskusiju Saeimā un sabiedrībā, jo pagaidām tiek izteikti tikai populistiski saukļi un nevienam nekas īsti nav skaidrs. Esam izsūtījuši vēstules vairākām ministrijām, lai noskaidrotu, cik informētas ir valdošās institūcijas, un pārsteidzoši, ka lielākā daļa viennozīmīgi atbild - trūkst informācijas. Tas ir ne tikai absurdi, bet arī bīstami, jo kā var piekrist atbalstīt kaut ko, par ko pašiem nav saprašanas," sašutumu pauda Tavars.

Kā ziņots, Zaļo un zemnieku savienība iesniegusi Saeimā pieprasījumu, kurā lūdz premjeru Valdi Dombrovski (V) atbildēt uz vairākiem jautājumiem par Latvijas līdzdalību Visaginas AES būvniecības finansēšanā. Vakar Saeimas sēdē deputātu pieprasījums tika nodots izskatīšanā Pieprasījumu komisijā.

Pieprasījumā skaidrots, ka 2006.gadā Baltijas valstu premjerministri bez diskusijas Saeimā un bez Latvijas sabiedrības informēšanas par savu nodomu parakstīja kopēju komunikē par sadarbību jaunas atomelektrostacijas - Visaginas AES - būvniecībā Lietuvā. Par Latvijas līdzdalības lietderību šajā projektā nav notikušas debates Saeimā.

"Rodas iespaids, ka jautājums par miljarda eiro (703 miljonu latu) ieguldījumu Latvijas videi un iedzīvotāju drošībai potenciāli bīstama kaimiņvalsts uzņēmuma būvniecībā ir jau izlemts un nediskutējams," teikts iesniegumā.

Pēc avārijas Fukušimas AES Japānā ZZS ir pastiprinājušās bažas par kodolenerģijas izmantošanas drošību. Esot zīmīgi, ka laikā, kad Latvijas valdība pauž viennozīmīgu atbalstu AES būvniecībai pie pašas Latvijas robežas, "vairākas valstis (Vācija, Šveice un citas) nolēmušas tuvāko desmitgažu laikā apturēt savu AES darbību, nemaz nerunājot par jaunu objektu būvniecību".

Latvijas suverenitātes, drošības un vides apdraudējums ir acīmredzams, un tas liek apšaubīt Latvijas līdzdalības Visaginas AES lietderību, teikts ZZS paziņojumā. Ieguldot ievērojamus līdzekļus citas valsts ekonomikā, Latvija zaudēs savas valsts ekonomikas attīstībai tik nepieciešamos resursus un no tā neko neiegūs neviena nozare, uzskata ZZS deputāti.

ZZS vēlas no premjera uzzināt, kāda ir lielākā summa, ko Latvija ir gatava ieguldīt citas valsts uzņēmumā Visaginas AES un no kādiem avotiem tā tiks iegūta. Tautas kalpi vaicā, uz kādiem nosacījumiem Latvija saņems AES ražoto elektroenerģiju un kāda būs šīs enerģijas cena. ZZS pārstāvji premjeram vaicā, vai valdībai ir pārliecība, ka Latvijai nebūs jāpiedalās kodolatkritumu glabātuves celtniecības finansēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!