Foto: DELFI

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir izveidojis ekspertu darba grupu, lai izvērtētu viņa iniciatīvu pilnveidot valsts pārvaldes modeli, kura īstenošanai viņš vēl gada sākumā pieļāva nepieciešamību izstrādāt jaunu Satversmi vai pilnveidot pašreizējo konstitūciju.


Noslēdzot sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, Bērziņš pieteica nepieciešamību sākt diskusijas konkrētu priekšlikumu izstrādei pārvaldības modeļa pilnveidei, atgādina prezidenta Preses dienests.

Pašreizējā valsts pārvaldes kārtība "nodrošina ideālu varas līdzsvaru, bet nenodrošina attīstību, pieļaujot vāju politisko atbildību un veicinot traucējošu sāncensību, nevis kopdarbību," uzskata Valsts prezidents.

Viņš pārliecināts, ka pasaulē un Eiropā ir izveidojusies jauna situācija, kas prasa izlēmīgu un atbildīgu valsts pārvaldību. "Ja šādas varas kvalitātes netiks nostiprinātas, mēs nevarēsim aizstāvēt savas intereses gandrīz 500 miljonu iedzīvotāju lielajā Eiropas Savienībā. Stipra un vienota vietējā vara ir panākumu atslēga Latvijas interešu aizstāvībai," piebilst Valsts prezidents.

Lai stiprinātu vietējo varu, Valsts prezidents trešdien izveidoja ekspertu grupu, kuras uzdevums būs izvērtēt situāciju un sniegt priekšlikumus pārvaldes pilnveidei. Grupā darbosies Dr.sc.pol. Daina Bāra, Dr.sc.pol. Valts Kalniņš, Dr.iur. Jānis Pleps un Dr.oec. Inga Vilka.

Tā kā darba grupai uzticētais uzdevums ir ļoti apjomīgs, konkrēti termiņi darba rezultātam nav noteikti, tomēr šā gada beigās varētu gaidīt pirmos starprezultātus, bet plašākas izmaiņas - līdz nākamajām pašvaldību un Saeimas vēlēšanām. Priekšlikumus plānots lūgt izvērtēt arī Konstitucionālo tiesību komisijai. Uz to bāzes varētu veidot konkrētas likumdošanas iniciatīvas.  

Jau ziņots, ka Bērziņa rosinātais "jaunais varas modelis" ietveršot arī jaunu konstitūciju un viņš būtu gatavs iniciēt jaunas Satversmes izstrādi, tomēr tā neesot pašmērķis, un par tās saturu diskusijās jālemj juristiem.

Janvāra beigās nosūtītā vēstulē pārējām Latvijas augstākajām amatpersonām un politiskajām partijām Bērziņš norādīja: pašlaik spēkā esošā Latvijas valsts pārvaldības kārtība un attiecības starp valsts varas atzariem, tai skaitā starp valsti un pašvaldībām "nodrošina ideālu varas līdzsvaru, bet nenodrošina attīstību". Tāpēc viņš aicināja sākt darbu pie  jauna valsts pārvaldības modeļa izstrādes.

Prezidents atzina, ka janvāra diskusijās un sarunās ar politiskajām partijām gūtā informācija "rada bažas, ka šajā Saeimas sasaukumā mazinājusies konstruktīvas sadarbības gaisotne starp politiskajiem spēkiem". "Līdzās tam aizvien aktuālas ir politiķu novilktās "sarkanās līnijas", kuru pārspīlēta uzturēšana kļūst par nepārvaramu barjeru turpmākai valsts attīstībai un ietekmē tās nākotnes izaugsmes izredzes," vēstulē norādīja Bērziņš.

Vēlāk Bērziņš pauda, ka Latvijā ir jāveido pavisam jauna politiski administratīvā sistēma, bet vecā ir jāmaina pašos pamatos, lai veicinātu un nodrošinātu atbildības uzņemšanos šaurākam lokam.

Bērziņš sacīja, ka parlamentārā sistēma Latvijas Republikā varētu saglabāties. "Aicināšu ekspertus izvērtēt, kāds politiski administratīvais modelis nelielajai Latvijas teritorijai būtu piemērotākais," piebilda Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!