Foto: LETA
Otras valsts valodas ieviešana Latvijā ir pretrunā ar valsts konstitucionālajiem pamatiem, traucēs mazākumtautību integrāciju un vienotas sabiedrības funkcionēšanu, kā arī apdraudēs latviešu valodas eksistenci, tādēļ Valsts prezidenta Andra Bērziņa paspārnē strādājošā Valsts valodas komisija nosoda mēģinājumus ieviest otru valsts valodu Latvijā.

Šāds viedoklis pausts komisijas paziņojumā medijiem, ko sagatavojusi Valsts valodas komisijas atbildīgā sekretāre Linda Pavlovska.

Komisija norāda, ka Satversmes 4.pants nosaka - valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Komisija uzskata, ka "tā ir viena no Satversmes kodola normām, kas nosaka Latvijas kā nacionālas valsts identitāti, nodrošina Latvijas tautas saliedētību un pauž latviešu valodas kā valstsnācijas valodas loģisko statusu".

Komisija aicina Latvijas pilsoņus piedalīties 18.februārī paredzētajā referendumā un balsot pret grozījumiem Satversmē, kas paredz ieviest krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā.

Valsts prezidenta mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka Valsts valodas komisija tika izveidota 2002.gada 16.janvārī pēc toreizējās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iniciatīvas, parakstot kopīgu rīkojumu ar Ministru prezidentu. Komisija dibināta nolūkā apzināt valsts valodas situāciju un izstrādāt ieteikumus latviešu kā valsts valodas statusa nostiprināšanai un valsts valodas attīstībai.

Valsts prezidents Andris Bērziņš Valsts valodas komisijas darbību atjaunoja pagājušā gada 1.novembrī.

Komisijas priekšsēdētājs ir Latvijas Universitātes profesors, Tulkošanas katedras vadītājs, LZA korespondētājloceklis, Eiropas Savienības akreditēts tulks, Oksfordas Universitātes Vārdnīcu consultants Andrejs Veisbergs. Komisijas sastāvā ir dažādu valodniecības nozaru speciālisti, kultūras, zinātnes un izglītības eksperti, kā arī citi sabiedrības pārstāvji.

Jau ziņots, ka pats Valsts prezidents vairākkārt ir uzsvēris, ka referendumā nepiedalīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!