Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga uzskata, ka Nacionālās bibliotēkas celtniecības finansēšanai jāatrod cits modelis, jo valdības piedāvātais nav optimāls situācijai Latvijā.
Pirmdien intervijā Latvijas Radio viņa arī pauda bažas, ka uzspiests maksājums par bibliotēkas celtniecību būtiski samazinās brīvprātīgo ziedojumu apjomu.

Valdības pieņemtais bibliotēkas celtniecības likumprojekts paredz, ka bibliotēkas celtniecībai ziedo katrs elektroenerģijas patērētājs. Speciālos mērķmaksājumus no 2001.gada 1.janvāra veiks ikviens elektroenerģijas patērētājs Latvijā, par katru patērēto elektroenerģijas kilovatstundu projekta realizācijai ieskaitot 0,001 latu.

Mērķmaksājumu veikšana notiks vienlaicīgi ar norēķināšanos par patērēto elektrību, un šis ziedojums netiks aplikts ar nodokļiem, noteikts likumprojektā.

Vīķe - Freiberga norādīja, ka ir iespējami simtiem dažādu risinājumu. "Neesmu droša, vai šis ir šī gadsimta ģeniālākais izgudrojums, kā finansēt bibliotēkas celtniecību.. Ir citi iespējami varianti," atzina prezidente.

Viņasprāt, ja visa sabiedrība tiek iesaistīta projekta finansēšanā, iedzīvotājiem jāļauj izteikt savas domas par finansēšanas modeli, turklāt jāpanāk vienošanās, ka "visi grib to darīt, citādi tas ir kaut kas uzspiests, kaut kas totalitārs".

Uzspiesta piedalīšanās varētu negatīvi ietekmēt ziedojumu vākšanas akciju, uzskata prezidente.

"Visi jutīsies - kā, es jau dažus savus santīmus devu, tātad man nekādi tūkstoši vai simti latu nav jāziedo," skaidroja Vīķe - Freiberga.

Prezidente atzina, ka valdības izvēlētais finansēšanas modelis nav piemērots Latvijas apstākļiem, jo nav ņemts vērā augstais mazturīgo procents sabiedrībā.

"Maznodrošinātie tiek iesaistīti "labprātīgā nodevā", kas viņiem nebūs labprātīga," uzsvēra prezidente un pauda, ka nav "spīdoša ideja" iesaistīt iedzīvotājus maksājumos, kas sistemātiski gadiem pazeminās viņu ienākumus.

Tāpat prezidente pauda bažas par maksājuma atstāto iespaidu uz ražotājiem, kuri nav "spīdošā stāvoklī". Pēc Vīķes - Freibergas domām, valdībai jārada atvieglojumi ražotājiem, taču līdz ar šādas papildu nodevas no elektroenerģijas patēriņa ražotājiem tiek radīts apgrūtinājums.

Nav jādebatē par līdzekļiem - valstij ir pietiekami līdzekļu, lai uzceltu to, kas ir visvairāk nepieciešams, līdzekļus var atrast. Vajadzīga politiskā griba, lai apstiprinātu projektu - priecājos, ka griba izteikta.

Vienlaikus Valsts prezidente atzina, ka nedrīkst pieļaut projekta apturēšanu.

"Ir pienācis laiks - atrunām vairs nav vietas. Jāiet uz priekšu ar šo projektu un nedrīkstam izmantot neko kā ieganstu, lai to apturētu," uzsvēra Vīķe - Freiberga, paužot cerību, ka visa tauta to sapratīs un atbalstīs "mums visādos veidos nozīmīgo projektu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!