Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga uzskata, ka jautājums par ģenerālprokurora atkāpšanos un amatpersonu iejaukšanos tiesu sistēmas neatkarībā Latvijā ir pārspīlēts.
Prezidente paskaidroja, ka pēc Satversmes un pēc prokuratūras likuma vienīgā instance, kas var kontrolēt Ģenerālprokuratūru, ir Augstākā tiesa vai nu pēc pašiniciatīvas, vai vismaz 34 Saeimas deputātu pieprasījuma.

Prezidente uzskata, ka šāda sistēma prokuratūru ir padarījusi "tik neatkarīgu.. ka, ja ģenerālprokurors kaut ko izlemj, tad nav nekādu iespēju ne pārsūdzēt, ne kur griezties, viņš atbild tikai Dievam", sacīja prezidente.

Vienīgais veids, kā prokuroru kontrolēt, ir "caur ļoti sarežģītu procedūru", ko deputāti ir izmantojuši. Tādēļ prezidente uzskata, ka tautas kalpu iesniegtais pieprasījums bijis likumīgs un nevar apgalvot, ka notiek deputātu iejaukšanās tiesu varā.

"Saeimas deputātu iesniegums ir pilnīgi likumīgs..tātad te nevaram runāt par kādu it neadekvātu rīcību no deputātu puses," uzsvēra prezidente.

Viņa uzskata, ka pašreizējā prokuratūras likuma variants nav vienīgais iespējamais. "Situācijai ir dažādi risinājumi.. Kāpēc likumu nevarētu mainīt," jautāja Vīķe - Freiberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!