Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga aicina Saeimu izvērtēt iespējas pagarināt Satversmē noteikto termiņu, kurā Valsts prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu un prasīt likuma otrreizējo caurlūkošanu.
Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga informēja, ka šādu aicinājumu Vīķe-Freiberga izteikusi vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei.

Pamatojot savu priekšlikumu, Vīķe-Freiberga norāda, ka Satversmes 71.pants dod prezidentam tiesības motivētā rakstā Saeimas priekšsēdētājam prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu septiņu dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā.

"Manas darbības laikā esmu izmantojusi šīs tiesības 15 reizes, cenšoties rūpīgi izvērtēt dažādu organizāciju, institūciju un personu iebildumus, argumentus un konkrēto likumu spēkā stāšanās iespējamās sekas" atgādina Valsts prezidente. "Tāpat esmu uzskatījusi par ārkārtīgi nepieciešamu nodrošināt iespējami atklātu un demokrātisku to pušu iesaistīšanu un uzklausīšanu otrreizējās caurlūkošanas nepieciešamības izvērtēšanā, kuru intereses skar konkrētais likums."

Vīķe-Freiberga norāda, ka Satversmē noteiktais termiņš likumu izvērtēšanai ir pārāk īss, lai nodrošinātu iespēju dažādām interešu grupām un nevalstiskajām organizācijām iepazīties ar pilnu likuma tekstu un par savu viedokli informētu Valsts prezidentu. Termiņā tiek iekļautas arī brīvdienas un svētku dienas, tādējādi termiņu vēl vairāk saīsinot.

"Satversmes 71. un 72.pantos noteiktais termiņš man kā Valsts prezidentei sniedz visai ierobežotu iespēju uzklausīt iebildumus, pieprasīt papildu informāciju, pieņemt lēmumu un sniegt Saeimai un Latvijas sabiedrībai savu motivāciju atkārtotas caurlūkošanas nepieciešamībai vai likuma publicēšanas apturēšanai," raksta prezidente.

Vīķe-Freiberga arī vērsusi Saeimas uzmanību uz apstākli, ka nereti "pretrunīgas tiesību normu redakcijas un priekšlikumi, kuri maina tiesību normu un likuma mērķi pēc būtības, tiek iesniegti izskatīšanai Saeimā pēdējam likumprojekta lasījumam, kas būtiski paaugstina pretrunu un neskaidru interpretāciju iespējamību".

Līdz ar to prezidente aicina izdarīt grozījumus Satversmē, pagarinot termiņu, kurā prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu un prasīt likuma otrreizējo caurlūkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!