Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šodien, uzrunājot Ministru kabinetu, aicināja valdību kopumā un katru ministru palīdzēt kliedēt iespējamās sabiedrības bažas par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES).
Vīķe-Freiberga izteica lūgumu valdības locekļiem un tiem, kas šobrīd lemj par valsts budžetu, kā arī visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem domāt par to, kādas būs ilgtermiņa sekas balsojumam par dalību ES.

Prezidentei "nopietnas raizes" vieš situācija, ka ir sarucis sabiedrības atbalsts valsts dalībai ES.

"Baidos, ka šim kritienam varētu būt zinātam cēloņsakarība ar to, kādā veidā šobrīd tautā tikuši iztulkoti šī gada budžeta veidošanas procesi, valdības pieņemtie, vēl tikai pieteiktie lēmumi," sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa norādīja, ka tauta reaģē uz valdības lēmumiem, dodoties pie vēlēšanu urnām, taču šobrīd tāda iespēja Latvijā būs vienīgi pašvaldību vēlēšanās, kas gaidāmas pēc pusotra gada vai nākamajās Saeimas vēlēšanās pēc trim gadiem.

"Šajā situācijā rodas risks, ka tauta savu neapmierinātību ar valdību kopumā varētu izpaust, dodoties pie urnām 20.septembrī," teica Vīķe-Freiberga.

Prezidente aicināja Latvijas sabiedrību 20.septembrī rūpīgi pārdomāt savu lēmumu, kā arī saprast, ka referendums, "nav tā reize, kad paust savu neapmierinātību ar valdības virzību".

Balsojums par Latvijas dalību ES nebūs vis balsojums par atbalstu valdībai un tās ministriem, bet gan balsojums par valsts virzību un tautas nākotni, sacīja prezidente, piebilstot, ka virzība uz ES un NATO uzsākta jau drīz pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, to pastāvīgi turpinājušas visas valdības. Vīķe-Freiberga aicināja sabiedrību "nezāģēt zaru, uz kura sēžat", paužot nepatiku pret valdību.

"Tas būtu ļoti traģisks un bēdīgs solis ar nopietnām negatīvām sekām mūsu nākotnē. Ceru, ka tas nenotiks, ticu tautas spriestspējai un veselajam saprātam," sacīja Vīķe-Freiberga.

Kā jau ziņots, Valsts prezidente uzskata, ka Latvijai ir svarīgi, lai līdz referendumam gan valsts, gan sabiedrība solidarizētos "pāri ikdienas burzmai" un paraudzītos Latvijas ilglaicīgā nākotnē, izprastu savu atbildību un savas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!