Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga trešdien Latvijas Pensionāru federācijas kongresā aicināja valsti un sabiedrību rūpēties par pensionāriem un viņu labklājību.
"Cilvēks ir nopelnījis, lai vecumā viņam būtu līdzekļi, lai varētu dzīvot cilvēcīgu dzīvi. Valstij un sabiedrībai ir pienākums gudrot un plānot, lai nodrošinātu viņu vecumdienas," sacīja prezidente.

Pašreizējo situāciju, kad no visiem valsts iedzīvotājiem ārkārtīgi liela daļa ir pensionāri, Vīķe - Freiberga nosauca par dramatisku. "Te notiek sociāla traģēdija, kad cilvēks, nonākot vecumā, nonāk sociālā izolācijā," teica prezidente.

Viņa uzsvēra, ka sabiedrībā nedrīkst būt nostāja - vērtīgs cilvēks ir tikai tas, kurš ir darba spējīgs. Vecumā cilvēks iegūst pieredzi un zināšanas, tādēļ tā ir valstiska vērtība.

Viņa arī minēja statistiku, ka aptuveni viena trešdaļa no pensionāriem nekad un nekur neiet, ko prezidente novērtēja kā traģēdiju. Savukārt viena piektā daļa pensionāru ir vientuļi.

Prezidente uzskata, ka par vientuļiem cilvēkiem ir jārūpējas sabiedriskām organizācijām, nogādājot viņus uz kultūras pasākumiem. "Viens "Lincoln Navigator" izmaksā daudz vairāk nekā viens busiņš, ar kuru pensionārus nogādāt uz teātri, koncertu vai izstādi," klāstīja prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!