Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga otrdien, tiekoties ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvjiem, kā arī vairāku tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem, visasāko kritiku veltīja Latvijas tiesu sistēmai un tās neadekvātajiem sodiem, kas "neatbilst cilvēku izpratnei par taisnīgu tiesu".
Prezidente asi kritizē Latvijas tiesu sistēmu

Sēdē, kurā piedalījās arī ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs, Kontrabandas apkarošanas centra vadītājs Vladimirs Vaškēvičs, Augstākās tiesas (AT) priekšsēža vietnieks Pāvels Gruziņš, kā arī Tieslietu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Finansu policijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji, prezidente kritiski vērtēja situāciju, ka tiesas bieži vien tiek atliktas kāda dalībnieka slimības dēļ. "Tiesas kļūst par cirkus izrādēm, kas visu tiesu sistēmu padara smieklīgu," viņa sacīja.

Kā iespējamo risinājumu tam, lai tiesu procesi nevilktos gadiem ilgi apsūdzētā slimības dēļ, prezidente piedāvāja izveidot pilnībā neatkarīgu ārstu komisiju, kas izvērtētu apsūdzētā veselības stāvokli, neatstājot šā lēmuma pieņemšanu kāda viena privāta ārsta pārziņā. Kontrolēt apsūdzētā veselības stāvokli, pēc prezidentes teiktā, varētu arī ar video kamerām pie "slimnieka" gultas.

Prezidentes kritiku izpelnījās arī process, kā lietas tiesās tiek sadalītas. Viņa uzsvēra, ka šim principam būtu jābūt pēc nejaušības principa, "lai nerastos tandēmi prokuroru un tiesnešu starpā, kas noved pie nenormāli maigiem sodiem". Kā lielu problēmu tiesu sistēmā prezidente atzina arī neskaidro "pierādījumu definēšanas procesu", norādot, ka "pierādījumu definīcija kļūst par reketu". "Jo lielāks ir pierādījums, jo dārgāka ir šāda pierādījuma nobēdzināšana," viņa stāstīja.

AT priekšsēdētāja vietnieks Gruziņš, komentējot prezidentes izteikumus, atzina, ka vairumam to piekrīt, taču uzsvēra, ka dažu negodīgu cilvēku rīcību nevar attiecināt uz visiem tiesnešiem. "Man vajadzētu nolaist acis tikai tāpēc, ka cilvēki domā, ka visa tieslietu sistēma ir korumpēta, taču jāatzīst, ka mani tas aizskar, jo es strādāju godīgi.

Viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka, lai arī bieži tiek runāts par tiesnešu korumpētību, konkrēti gadījumi par tiesnešu korupciju parādās ļoti reti un šādam sabiedrības viedoklim nav faktisku pierādījumu.

Gan prezidente, gan Gruziņš bija vienisprātis, ka nepieciešams nodrošināt lielāku tiesas procesu caurskatāmību, un norādīja, ka līdz 1.jūnijam AT un Tieslietu ministrija sagatavos jaunus tiesu lietu sadales principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!