Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, vērtējot uzņēmēja Jevgenija Gomberga aktivitātes pieminekļu uzstādīšanā, nosoda Rīgas domes neatbildīgo rīcību, galvaspilsētā izvietojot "rūķīšus, flamingo vai kaut kādus karavadoņus" un uzskata Rīgas domes rīcību par "sekošanu kāda uzņēmēja privātām interesēm".
Prezidente otrdien intervijā Latvijas Radio nosodīja tendenci, ka Latvijas galvaspilsētā, kuras publiskajai telpai ir arī valstiska nozīme, izvieto pieminekļus, sekojot privātpersonu iniciatīvai.

"Tas principiāli man šķiet pilnīgi nepareizi un nepieņemami, jo tā jau katrs varēs sākt .. visās Rīgas publiskās vietās izvietot savu personīgo pieminekli. Un, manuprāt, teiksim, dārza rūķīšus vai flamingo, vai kaut kādus karavadoņos, vai vienalga ko citu katram kā privātpersonai ir iespējams izvietot savā privātā dārziņā un savā mājā," sacīja Vīķe-Freiberga. "Un kur nu vēl uz publiskiem skvēriem, uz publiskiem parkiem un pie tam vēl valsts galvaspilsētā!" sašutusi teica prezidente.

Viņu visvairāk pārsteidz fakts, ka Rīgas dome tik plaši var rīkoties ar publisko telpu, kas pieder visai tautai. "Rīga pieder ne tikai Rīgas municipalitātei, bet viņa pieder arī valstij," sacīja prezidente, norādot, ka šeit "nopietns vārds" būtu sakāms atbildīgajām institūcijām, kuru viedoklim jābūt ar "ietekmīgu svaru".

Jāatgādina, ka pirmdien pēc uzņēmēja Jevgenija Gomberga iniciatīvas un Rīgas domes atbalsta Esplanādē netālu no pareizticīgo katedrāles tika eksponēts atjaunotais Barklaja de Tolli piemineklis. Rīgas domes Attīstības komiteja nolēma no pirmdienas līdz 1.janvārim eksponēt pieminekli tā vēsturiskajā vietā, pa to laiku apkopojot iedzīvotāju viedokli par pieminekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!