Latvijas izglītības sistēma līdzekļu trūkuma dēļ ir nopietni apdraudēta, tādēļ valstij ir vairāk jādomā par izvirzītajām prioritātēm. Šādu uzskatu piektdienas "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" paudusi Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.
"Man šķiet, ka mūsu izglītības sistēmai pastāv nopietns drauds hroniska līdzekļu trūkuma dēļ. Valsts finansējums zinātnei ir katastrofāli samazinājies. Ieguldījumu ziņā mēs esam pēdējā vietā visā Eiropas valstu sarakstā," sacījusi prezidente.

Prezidente norādījusi, ka šī pēdējā vieta nav tāda, kādu Latvija kā nākotnes attīstīta valsts gribētu saglabāt.

"Mums ir nopietni jādomā par savām prioritātēm salīdzinājumā kaut vai ar tādām valstīm kā mūsējā. Latvijai nav jāsalīdzina sevi ar lielvalstīm, ar attīstītām un bagātām valstīm. Bet mums ir sevi jāsalīdzina ar tuvākām kaimiņvalstīm, tām, kuras ir gājušas cauri tai pašai nesenajai vēsturei kā Latvija," paudusi Vīķe - Freiberga.

Pirmajā mācību gada dienā prezidente paudusi apbrīnu un atzinību visiem, kas izglītības sistēmā darbojas finansiāli ļoti spiedīgos apstākļos, saņemot tādu algu, "kas nav konkurētspējīga ar privātajā sektorā maksāto".

"Mēs esam lielu pateicību parādā visiem izglītības darbiniekiem, skolotājiem, direktoriem, arī zinātniekiem un profesoriem, kas aiz sirdsdegsmes, aiz intereses un zināšanām turpina ieguldīt šajā laukā savas pūles un enerģiju," paudusi prezidente.

Bērniem viņa novēlējusi skolā iet ar prieku un uztvert to nevis kā pienākumu, bet kā piedzīvojumu - "lai skola būtu kā spēle!"

Piektdien Latvijā sākas jaunais mācību gads. Tajā, pēc provizoriskiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) datiem, skolas gaitas uzsāks 360 tūkstoši skolēnu, to vidū aptuveni 30 tūkstoši pirmklasnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!