Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga kandidatūru premjerministra amatam nosauks tikai nākamnedēļ - pēc Lieldienām.
Prezidente otrdien pēc tikšanās ar visu Saeimā pārstāvēto frakciju pārstāvjiem un trijiem iespējamajiem premjerministra amata kandidātiem nav izdarījusi savu izvēli, kuru kandidātu aicināt izveidot jauno Ministru kabinetu.

Prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga pastāstīja, ka prezidente turpinās konsultācijas ar iespējamajiem premjera amata kandidātiem, kā arī izvērtēs otrdienas konsultācijās gūto informāciju.

Vīķe - Freiberga izvērtēs iespēju tikties ar Latvijas Ceļa (LC) deputāti Aiju Poču, ņemot vērā laiku, kad Poča atgriezīsies no komandējuma un kāda būs prezidentes darba kārtība.

Rozenberga uzsvēra, ka četru politisko spēku paustais atbalsts Andrim Bērziņam nebija vienīgā informācija, kas parādījās sarunās un, izlemjot, kuru personu nominēt premjera amatam, jāizvērtē daudzi aspekti.

Valsts prezidente vēlas premjeru, kurš izveido stabilu un rīcībspējīgu valdību.

Prezidente otrdien tikās ar "Latvijas Ceļa" izvirzīto premjera amata kandidātu Andri Bērziņu, Latvijas Bankas vadītāju Einaru Repši un Jaunās partijas deputāti Ingrīdu Ūdri.

Pēc tikšanās vienīgais no kandidātiem, kurš paziņoja, ka nepretendē uz premjera amatu, bija Latvijas Bankas prezidents. Viņš atzina, ka savulaik ir domājis par premjera amatu, ja to prasīs situācija valstī, bet sobrīd tas brīdis neesot pienācis.

Ticamākais premjera amata kandidāts Andris Bērziņš, kuru Saeimā atbalsta četras frakcijas, pēc tikšanās tikai paziņoja, ka pirms nākamās valdības amatu dalīšanas un valdības deklarācijas izstrādāšanas iespējamās koalīcijas partijām ir jāizrunā visi strīdīgie jautājumi, kas saasinājās iepriekšējās valdības laikā.

Prezidente viņam apliecinājusi, ka izvērtēs visas iespējamās kandidatūras un tad darīs zināmu savu viedokli. Bērziņš neizslēdza iespēju, ka jauno valdību varētu izveidot līdz 4.maijam, kā to prognozējusi arī prezidente.

Savukārt Jaunās partijas deputāte Ingrīda Ūdre pēc tikšanās atzina, ka nezina, vai piekristu kļūt par premjerministri, ja Valsts prezidente viņai piedāvātu uzņemties šo amatu. "Man neviens nav piedāvājis. Ja piedāvātu, tad redzētu," sacīja Ūdre.

Pagaidām prezidente vēl nav tikusies ar ceturto viņas nosaukto premjerministra amata kandidātu - "Latvijas Ceļa" izvirzīto Aiju Poču. Paredzams, ka šī tikšanās varētu notikt pēc Počas atgriešanās no atvaļinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!