Biedrība "Par Latvijas cukurrūpniecības saglabāšanu" Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai iesniegusi aicinājumu saglabāt cukura nozari. Vēstuli parakstījuši 13 147 iedzīvotāji.
"Pēc aptuvenām aplēsēm, līdz šā gada 20.martam savākti vēl aptuveni 2000 parakstu. Tos plānojam iesniegt nākamnedēļ. Turpmākās biedrības darbības ir saistītas ar likumprojekta izstrādi, kas paredz abu cukurfabriku atsavināšanu valsts labā un ražošanas turpināšanu. Plānojam iesniegt šo likumprojektu Saeimā un vākt parakstus tautas nobalsošanas ierosināšanai," stāstīja biedrības pārstāvis Ivars Prūsis.

Prezidentei iesniegtajā vēstulē pausts aicinājums nepieļaut cukurfabriku slēgšanu.

"Cukurbiešu audzēšana un labas kvalitātes cukura ražošana ir tradicionāla Latvijas tautsaimniecības nozare jau vairāk nekā 80 gadus. Cukura ražošanas pārtraukšana ievērojami pasliktinās Latvijas negatīvo tirdzniecības bilanci," teikts aicinājumā.

Jau ziņots: biedrības dalībnieki uzskata, ka apgalvojumi par cukura rūpniecības nerentabilitāti nav patiesi un nozares plānotā likvidācija saistīta nevis ar atbildīgo amatpersonu nespēju rast risinājumu, kā saglabāt nozari, bet gan ar nevēlēšanos to darīt.

Biedrība norādīja, ka iemesls ir vēlme nopelnīt un apbūvēt "Jelgavas cukurfabrikai" piederošo aptuveni 30 hektāru lielo zemes platību Jelgavas centrā un Lielupes krastā.

Biedrība izveidojusi arī interneta mājaslapu "www.glabsimcukuru.lv".

Jau ziņots, ka līdz marta beigām Latvijas cukurfabrikas parakstīs līgumu ar Lauku atbalsta dienestu par Eiropas Savienības (ES) restrukturizācijas atbalstu. ES restrukturizācijas atbalstu cukurfabrikas saņems 2008.gada vasarā.

Marta sākumā Eiropas Komisija oficiāli publicēja lēmumu piešķirt restrukturizācijas atbalstu Latvijas cukurfabrikām.

Latvijas cukurfabrikas nolēmušas veikt pilnīgu restrukturizāciju, kas pieprasa pilnīgu iekārtu demontāžu. Cukurfabrikas saņems 48 548 650 eiro (34 119 991 lata) kompensāciju, iepriekš informēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS).

Restrukturizācijas plānu sociālā daļa paredz, ka 530 abu Latvijas cukurfabriku darbinieki kompensācijās par darba zaudēšanu saņems aptuveni 3,2 miljonus latu.

Plānots, ka "Liepājas cukurfabrikas" restrukturizāciju pabeigs 2,5 gadu laikā, bet "Jelgavas cukurfabrikas" restrukturizāciju - trīs gadu laikā. Jelgavā atbrīvosies teritorija 40 hektāru platībā, bet Liepājā - 32 hektāru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!