Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga pirmdien Ņujorkā saņēma ebreju glābēja Raula Vallenberga vārdā nosauktā fonda piemiņas balvu un tika uzņemta fondā kā goda biedre.
Prezidente svinīgajā mirklī pateikusies par izrādīto godu un atzinusi, ka 20.gadsimts pasaule bijis ļoti traģisks, tādēļ jācenšas, lai 21.gadsimts tiktu izveidots labāks.

Prezidente atzinusi, ka Vallenbergs Otrā pasaules kara laikā izglāba daudz cilvēku, tādēļ pagājušā gadsimta vēsturē viņš ierakstīts īpaši.

"Vallenbergs ir humānisma kompass necilvēcības vētrā," atzinusi prezidente.

Vīķe - Freiberga stāstījusi, ka arī Latvijā bija cilvēki, kas, nebaidoties zaudēt dzīvības, palīdzējuši ebrejiem. To vidū pieminēts Žanis Lipke, kuram nesen Rīgā atklāja piemiņas plāksni.

Vallenberga fonds darbojas ASV. Tas dibināts par godu Zviedrijas uzņēmējam Raulam Gustavam Vallenbergam (Raoul Gustav Wallenberg), kurš Otrā pasaules kara laikā Ungārijā, esot diplomātiskajā dienestā, izglāba apmēram 100 tūkstošus ebreju.

Vallenbergu arestēja 1945.gadā pēc tam, kad Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā iegāja Padomju armija. Pēc tam par viņa likteni nekas nav zināms.

Par fonda goda biedriem kļuvuši arī citu valstu prezidenti, piemēram, Čehijas prezidents Vaclavs Havels un Ungārijas prezidents Arpāds Gencs.

Prezidente piecu dienu ilgo vizīti ASV uzsāka pirmdien. Šajā dienā viņai vēl paredzēta tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!