Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piektdien gadskārtējā tiesnešu konferencē jau atkārtoti pauda izbrīnu par dažkārt neadekvātajiem tiesu spriedumiem, kā piemēru minot Liepājas tiesu, kas policistu par sutenerisma atbalstīšanu sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem nosacīti.
"Piemēram, Kurzemē - kāds bijušais augsta ranga policijas darbinieks, kuru tiesa atzinusi par vainīgu vairākās epizodēs un visi sagaida viņam trīs līdz astoņus gadus cietumā, taču prokurors pieprasa un tiesa piespriež viņam nosacīti četrus gadus," sacīja prezidente.

Viņa uzsvēra, ka tas noteikti nav "adekvāts veids vai spīdošs piemērs, kā varam ārzemju kolēģiem rādīt savu cīņu pret sieviešu izmantotājiem".

Prezidente, uzrunājot tiesnešus, norādīja, ka bieži vien nākas saskarties ar spriedumiem, kas sabiedrībā izraisa plašu neizpratni.

Viņa arī pauda pārsteigumu, ka kriminālā autoritāte, ko šonedēļ aizturēja Rīgas centrāltirgū par mēģinājumu no uzņēmēja izspiest naudu, neraugoties uz viņa jau iepriekš vairākkārt izdarītiem noziegumiem, vēl joprojām nav tiesāts.

Šī nav pirmā reize, kad Vīķe-Freiberga kritizē tiesas. Pērn maija vidū, viņa, tiekoties ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvjiem un vairāku tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem, Latvijas tiesu sistēmai un neadekvātajiem sodiem veltīja visasāko kritiku. "Tiesas kļūst par cirka izrādēm, kas visu tiesu sistēmu padara smieklīgu," viņa sacīja. Prezidentes kritiku izpelnījās arī process, kā lietas tiesās tiek sadalītas. Viņa uzsvēra, ka šim principam būtu jābūt pēc nejaušības principa, "lai nerastos tandēmi prokuroru un tiesnešu starpā, kas noved pie nenormāli maigiem sodiem".

Toreiz pēc prezidentes izteiktās kritikas tiesneši savā ārkārtas konferencē izteica asus protestus pret Vīķes-Freibergas apgalvojumiem un prasīja viņu pamatot savus izteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!